Březen 2016

Veselé Velikonoce opět s receptem

28. března 2016 v 15:04 | Janah
O tom, jak se ve Švédsku slaví Velikonoce, už jsem psala tady a třeba i tady. Jen jsem mezitím zjistila, že koledování malých čarodějnic a čarodějů se neomezuje pouze na pondělí, ale probíhá vlastně celé svátky.


Už se tu na blogu stalo dobrým zvykem popřát Velikonoce s nějakým tím receptem, a i když je to letos na poslední chvíli, tradici opět naplním.

Tak do toho:

Pečený mrkvový salát s citrusovou zálivkou

800g mrkve
1 červenou cibuli
150g lusků cukrového hrášku (takové ty celé, placaté lusky)
cca 80g -100g baby špenátu

zálivka:
1 lžíce šťávy z citrónu
3 lžíce šťávy z pomeranče
1 lžíce kremžské nebo podobné hořčice
1 malý stroužek česneku
olivový olej, sůl

Troubu nastavte na 225°C, oloupejte mrkev, a podélně ji nakrájejte na špalíky. Pak ji vložte na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech, pocákejte trochu olejem, osolte, pečte asi 20 min., čas od času promíchejte.

Plech vztáhněte přidejte na půlkolečka nakrájenou cibuli a hráškové lusky, a znovu pečte asi 5 -10 minut.

Na zálivku smíchejte všechny ingredience. Obsah plechu přendejte na větší mělkou mísu, přidejte špenát a přelijte zálivkou. Ochuťte solí, pepřem, a můžete posypat opraženými dýňovými semínky.

Je to moc dobré a navíc zdravé, tak proč to nezkusit? Obrázek receptu bohužel nemám, nedalo se to stihnout!




Přeji všem hezký zbytek svátků a dobrou chuť!

Švédský první jarní den

16. března 2016 v 21:05 | Janah |  Facebookové echo
Ne, ne, nedivte se, první jarní den je tu stejně jako v Česku, tedy v neděli 20.3. Ale pro mne nastal ten opravdový jarní den dnes, protože nejen, že svítilo sluníčko a zahrádky jarně kvetly, ale viděla jsem MOTÝLA!

Kam až moje švédská paměť sahá, nikdy jsem motýla neviděla takhle brzy. Ono to asi taky trochu bude tím, že mnohdy jsme tu ještě zasypáni sněhem.

Globální oteplování sem, globální oteplování tam, ohromně mi to zvedlo náladu!



A co vy? Těšíte se na motýly?