Žemle, model 2016

9. února 2016 v 16:00 | Janah |  Tradice
Dnes tu zase slavíme! A co? No přece Mastné úterý! (více zde) Tento svátek ve Švédsku nejlépe oslavíte tak, že se nacpete žemlí plněnou tradičně marcipánem a vysokoprocentní šlehačkou. Že to nemusí vždy skončit dobře, o tom už moji pravidelní čtenáři a chudák král Adolf vědí, vy ostatní čtěte tady.

Asi proto, že je to tradice s už více jak dvousetletou tradicí, tak už Švédi poslední dobou nevědí, co by si s tou tradiční žemlí počali. Zpočátku ještě byli krotcí a experimentovali maximálně s náplní - místo marcipánu se uvnitř ocitla nutella, vanilkový krém (což oceňuji), čokoláda nebo dokonce krevety.


Pak se pustili do inovace tvaru - nejdřív žemli upekli jako koláč, potom jako pizzu, pak ji podávali jako párek v rohlíku (bez párku a rohlíku) nebo jste si ji mohli koupit jako tyčinku, kterou jste si namáčeli do krému z marcipánu a šlehačky (velmi nepraktické). Minulý rok se objevily žemlové bagety, ale pomyslným výhercem se stala žemle srolovaná ( můj recept).


A letos tu máme další hit! Žemoothie (Semoothie) = žemle + smoothie, tedy žemlový koktejl. Recept je jednoduchý - upečete si klasickou žemli podle jakéhokoli receptu (zde), a taky ji klasicky naplníte, tedy marcipánem a šlehačkou. Pak si lehce ohřejete asi 200ml mléka, přidáte skořicí a vhodíte vše do mixéru (ano, i tu krásnou plněnou žemli). Mixujete dokud obsah není zcela hladký, bez kousků. Obsah musí být tekutý, případně přidejte mléko.

Přelijte do sklenek a servírujete, jak jinak, se žemlí nerozmixovanou.


Jak to chutná, nevím - přinesla jsem si zatím dvakrát žemli domů na testování, ale vzorek jaksi vždycky zmizel dřív, než byl dopraven do mixéru. Ale nevzdávám to, možná když si jich kupím opravdu hodně, jedna žemle mi na testování zbude. Možná.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 9. února 2016 v 16:28 | Reagovat

Já bych na mastné úterý očekávala bůček nebo tak něco!:)

Ta srolovaná žemle vypadá dost vyzývavě!:)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. února 2016 v 16:49 | Reagovat

[1]:
Nebo alespoň chleba se sádlem a s cibulí :-D

3 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 9. února 2016 v 16:52 | Reagovat

Vida i Svedove maji svou semlbabu...a ze ji jedi zrovna o Masopustu...😋

4 signoraa signoraa | Web | 9. února 2016 v 17:12 | Reagovat

Také bych si při mastném úterý představovala kus té flákoty. :-D

5 Severka Severka | 9. února 2016 v 18:21 | Reagovat

Já vím, že to s Adolfem seklo.... ale, hergot, nebyla by to krásná smrt? Užrat se zrovna tímhle... :-x

6 Jarka Jarka | Web | 9. února 2016 v 19:47 | Reagovat

Tak mě by určitě žemle do mixéru nezbyla. Zdá se mi to škoda, hodit ji do mléka a protože mléko nemusím, tak ani moc nevěřím tomu, že je koktejl dobrý. I když ochutnávce bych se nebránila. :-P  :-D

7 VendyW VendyW | E-mail | Web | 10. února 2016 v 9:13 | Reagovat

Sladké můžu a obzvlášť jeli u toho přítomná skvělá šlehačka. Ale taky bych si raději dala tu flákotku ;-)

8 pavel pavel | Web | 10. února 2016 v 15:24 | Reagovat

Tekutá žemle jako tekutej chleba... což je v Čechách pivo. :D

9 Čerf Čerf | E-mail | Web | 12. února 2016 v 8:34 | Reagovat

Zvláštní nápad, tyhle tekuté žemle. Už se těším, až se v nabídce nejmenovaného podniku objeví McSmoothie v podobě tekutého hamburgeru! :-).

10 Janah Janah | Web | 13. února 2016 v 18:50 | Reagovat

[1]:[2]:[4]:[7]:  Masopust - Maso  pusť! ;-)  :-D

[3]: Semlormormor, tedy Semmormor :-D

[5]: Taky mám proto pochopení :-D

[6]: Tak už jsem to zkusila, obětovala jsem půl žemle, ale nestálo to za to, chutnalo to nemastně neslaně :-?

[8]: Pivo chutná líp! :-P

[9]: Na to je jen jedna odpověď :-!  :-D

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2016 v 13:50 | Reagovat

Zakousla bych se hned, mixování se zamítá :-D  :-D  :-D

12 Janah Janah | Web | 16. února 2016 v 21:04 | Reagovat

[11]: Mixovala jsem, a nic moc, takže s tebou bez výhrad souhlasím! ;-)  :-)

13 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 17. února 2016 v 11:04 | Reagovat

Vypadá to nádherně :). Určitě bych ochutnala :), ale po jednom kousku bych měla dost, protože na tučné moc nejsem.  Ale moc se mi líbí, jak to mají naparáděné a jak si s tím krásně vyhrajou :).

14 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:12 | Reagovat

Janí, ty dneska všude narážíš na jarní blogy a já na blogy s lákavým jídlem. A to v tuto (už noční) hodinu není zrovna nejlepší :)). Co já s tou mlsnou teď provedu.... 8-) .

15 Janah Janah | Web | 23. února 2016 v 20:54 | Reagovat

[14]: :-D Tak to jsi na tom hůř než já :-) Upeč si žemli! ;-)

16 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 26. února 2016 v 12:27 | Reagovat

[15]: :-D Žemle se nekonala. Spravila to půlka banánu a rychlý spánek 8-)  ;-) .

17 Janah Janah | Web | 29. února 2016 v 16:31 | Reagovat

[16]: Banán je takhle před spaním rozhodně lepší než žemle, tu bych takhle na noc moc nedoporučovala! ;-)  :-)

18 toffo toffo | E-mail | Web | 1. března 2016 v 7:01 | Reagovat

Kristova noho! Jo je teda inovace!

19 MirekČ MirekČ | Web | 31. března 2016 v 12:26 | Reagovat

[2]: *** :-D  :-D  :-D ***

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama