Červeň uzenková, pardon, falunská

12. listopadu 2015 v 19:02 | Janah |  Tradice
Já nevím, proč se všechno dobré musí jmenovat "falunské". Pamatujete jak šla Lisa s Annou z Bullerbynu nakupovat, a jak zapomněly na falunskou uzenku? A pak jsem zjistila, že červená barva na domech se také jmenuje falunská. Je to ta barva, která dodává švédským domům, ten jedinečný vzhled, a to už od roku 1700.


Falunská červeň vznikla jako vedlejší produkt dolů, jak jinak, ve Falunu. Díky mědi a pigmentům železa, které se při přípravě vypalují, získala svůj charakteristický odstín. V průběhu století se do ní, jako vedlejší činidlo, přidávalo kde co, od krve, přes pivo!, po moč. Běžně se do barvy dávala mouka, nejčastěji žitná. Dnes už se do barvy přidává pouze lněný olej a emulgátory.


Proč v 18. století najednou vznikla potřeba natírat dřevo? Prý ho začal být nedostatek a bylo drahé. Nejrychleji mizelo v okolí těžebních míst - používalo se v samotných dolech, při budování osad havířů, na topení, na vaření... A tak bylo nutné stavby nějak konzervovat, aby déle vydržely. Odpadní struska se k tomu nabízela, už jenom proto, že výsledná červená barva byla v té době symbolem bohatství (napodobovala barvu velmi drahé mědi z domů boháčů). A tak se začala vyrábět v okolí měděných dolů, tedy asi na pěti místech ve Švédsku. Ve Falunu s ní ale prý přišli první, a výroba tam probíhá dodnes.


Jak to tak bývá, čeho je moc, toho si nikdo neváží, tak najednou Falunská červeň ztratila svůj prestižní status, a stala se barvou chudých. Byla prostě na už na každé druhé stodole. Pokud se zazobaní sedláci nebo měšťani chtěli nějak odlišit a dát světu najevo svůj sociální status, museli si připlatit za náhle módní barvu - žlutou. Její výroba byla složitější, protože se pigment snadno přepálí, tudíž na jednu dobrou várku připadá několik dávek "k vylití", proto byla žlutá barva dražší (teď mě napadá - neměla-li tato barva napodobovat barvu zlatou z domů ještě bohatších...).

Dnes se barva vyrábí stále stejným postupem, je světlu, vodě a plísním odolná, a to přesto, že se vyrábí podle původního recetu s přírodními inkrediencíemi (hlavně lněný olej, žádné pivo či moč!). Pokud máte pocit, že barvu jste už viděli i jinde než ve Švédsku, tak vězte, že je to místní export. Falunská červeň se totiž ve velkém vyváží do okolních zemí, ale i do Ruska nebo Kanady. Pokud snad zatoužíte použít tuto barvu na svůj dům či plot, tak vás musím varovat před padělky, kterých je mnoho, ale málokdy vykazují stejně dobré vlastnosti jako originál. Pátrejte po certifikátu pravosti, ale mnohé vám napoví i cena, přibližně 400 SEK za 10 litrů barvy. Za to už dnes můžete volit z mnoha odstínů, ale uznejte, že červená je červená.



Ve Falunu vůbec nějak k té červené přilnuli, ona i ta falunská uzenka se dodnes vyrábí, a světe div se - je červená!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 12. listopadu 2015 v 19:49 | Reagovat

Všimla jsem si, že ta červená má různé odstíny, třeba první dům vypadá spíš hnědý. Každopádně je to barvička krásná a v kombinaci s bílými rámy oken a jinými bílými prvky, to domům moc sluší. Díky za zajímavý a poučný článek, o falunské červeni jsem nevěděla. ;-)  :-)

2 Jitka Jitka | Web | 12. listopadu 2015 v 20:46 | Reagovat

Mně se ta barva líbí. A jestli je to barva chudých nebo bohatých je mi docela fuk. Do té zeleně kolem to zapadá náramně. :-)

3 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 12. listopadu 2015 v 21:37 | Reagovat

Tak jsem se opět dozvěděla něco nového a zajímavého :) Ráda jsem si kdysi potrpěla na přesnější dělení barev (lososová, broskvová apod.), ale nakonec jsem usoudila, že je někdy lepší říct prostě oranžová, aby si to lidi dokázali představit :D

4 helena-b helena-b | Web | 12. listopadu 2015 v 22:33 | Reagovat

Zrovna dnes, asi před hodinou, u nás v TV běžela Cestománie o Švédsku. Byla tam řeč i o této barvě, sice jenom ve zkratce, ale cestopis byl fain. U tebe jsem se zase dozvěděla něco víc. Moc zdravím. ;-)  :-)

5 Čerf Čerf | E-mail | Web | 12. listopadu 2015 v 22:57 | Reagovat

Falunskou uzenku jsem si vždycky přál ochutnat a nikdy se mi to nepoštěstilo. Ale ta řevnická taky není špatná :-).

6 VendyW VendyW | E-mail | Web | 13. listopadu 2015 v 8:18 | Reagovat

No teď taky přízemně navážu trochu na Čerfa. Je stejně dobrá a kvalitní ta uzenka jako ta barva? Myslím si že vůbec severské státy bez červenobílých dřevěných domků by nebylo to pravé ořechové. Vzpomínám si jak jeden čas v Čechách byly oblíbené tzv. finské domky. Ty byly stejně stavěny jen barvu měly tmavě hnědou.

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 13. listopadu 2015 v 8:31 | Reagovat

Falunskou uzenku bych rád ochutna, bez ohledu na to, že EU začala proti uzeninám brojit...

8 Janah Janah | Web | 13. listopadu 2015 v 21:34 | Reagovat

[1]: Ta hodně tmavá červeň převažovala až do poloviny minulého století, pak se stala módní světle červená, teď se ta tmavá trochu vrací.

[2]: Ona je hezká i ta žlutá, když se trefí, viděla jsem i spoustu "špinavých" žlutých, a to nic moc. :-| Tohle u té červené zase nehrozí, ať je to jakýkoli odstín, vypadá dobře.To je fakt.

9 Janah Janah | Web | 13. listopadu 2015 v 21:37 | Reagovat

[3]: Co lidi, mužský :-D Doma neustále řešíme to, že manžel nevidí rozdíl mezi růžovou a fialkovou, lososovou a pomerančovou.

[4]: Taky zdravím! :-) No, vida, jak jsem se trefila. 8-)

[5]:[7]: Ještě není všem dnům konec, pánové! ;-)

10 Janah Janah | Web | 13. listopadu 2015 v 21:40 | Reagovat

[6]: No jo, ty finské domky pamatuju, v Liberci ještě stojí a opravdu jsou hnědé, že by nějaká finská hněď? :-D
A falunskou uzenku vyrábí více masen, a kvalita je rozmanitá, musí se vědět, a jako u všeho, připlatit si. ;-)

11 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 14. listopadu 2015 v 0:36 | Reagovat

Mě se ta barva líbí. Rozhodně v zeleni vypadají lépe než nějaká neutrální barva (třeba šedá, béžová atd.). Vůbec se mi líbí barevné domky na severu. I v Norsku jsou pěkné. Každý má jinou barvu a oživují třeba fádní barvu pobřeží.
Finské domky se stavěly i Josefodole, ale na barvu už si nepamatuji.

12 pavel pavel | Web | 14. listopadu 2015 v 8:13 | Reagovat

Každá sytá barva v kombinaci s bílými okny dodá domu ráz. :-)

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. listopadu 2015 v 18:15 | Reagovat

O existenci Faluňské červeni jsem neměla doposud ani ponětí. Dovedla bych si docela představit bydlet v domečku této barvy. Když červená tak sytá :-). Také bych nebyla proti ochutnat Falunskou uzenku. :-)
Finské domky jsou také postaveny u nás v okrajových částech našeho města a okolí, takzvané "fiňáky"- havířské kolonie. Barvu mají tuším 8-O zelenou.

14 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 16:31 | Reagovat

Aha? :) Tak konečně vím něco o původu barvy, která se mi tolik líbí..:). Domům vysloveně sluší, je výrazná, ale ne ukřičená. Ty domky na předposlední fotce v té barvě vypadají nádherně..:).

15 Eleanor Eleanor | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 8:17 | Reagovat

Opravdu zajímavý a poučný článek. Minulý rok jsem byla v Norsku a cestou jsme přes Švédsko projížděli a tyhle domy mě dostaly. Nechápala jsem proč ta červená a už to vím! :)

16 Nebohá Nebohá | Web | 16. listopadu 2015 v 11:44 | Reagovat

Ve Falunu je krásně, nějaký ten pátek jsem tam bydlela. Taky by se mi líbilo mít svůj vlastní červený domeček.
Kdesi jsem taky četla, že snad i proslavený falukorv souvisí přímo s dolem, že si ho tam horníci opékali při přestávkách. Ale nerada bych mystifikovala.

17 Janah Janah | Web | 16. listopadu 2015 v 15:56 | Reagovat

[11]: No vida, o Josefodole nevím

[12]: Ale tahle červená je nej ;-) Bílá okna a zárubně se začaly dělat později.

[13]: Ona je ta uzenka vlastně něco jako náš točeňák ;-)  :-)

[14]: Děkuji. Přímo vidím, jak ti hlavou běhají fotokompoozice ;-)  :-)

[15]: Děkuji, snažím se zprostředkovat to, co se sama naučím :-)

[16]: Nemystifikuješ, falunskou uzenku "vymysleli" sami němečtí horníci, když jim ty místní nechutnaly. To víš, Němci a bez bratwurstu :-D

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. listopadu 2015 v 13:46 | Reagovat

No vidíš a já bych řekla,že spíš,než červená je tahle barvička do hněda.Ale domky jsou moc pěkné.Na fotkách vídám i severské domky se šedobílýma fasádama a ty jsou taky moc krásné.

19 Hëllena Hëllena | E-mail | Web | 22. listopadu 2015 v 11:43 | Reagovat

Tak já jsem z Liberce a tady ty finské domky fakt jsou hnědé, pak jsou tam i novější sruby, které už jsou světlejší, takové do medova, nebo v barvě bílé kávy (to je terminologie :D) z plastových "trámů". Nějaké fiňáky jsou i v Jablonci nad Nisou a mně se jednu dobu strašně líbily, ale jelikož teď mezi těmi libereckými často procházím, dospívám pomalu k názoru, že pokud finský domek, tak v nějaké světlejší barvě, klidně červený nebo i modrý :-D

20 Janah Janah | Web | 9. prosince 2015 v 15:39 | Reagovat

[18]: Ono hodně záleží na nastavení a typu monitoru. Ta barva je opravdu spíš do červena, někde tmavší do "bordó" ale nahnědlá ta pravá falunská není.

[19]: Ono to asi v těch tmavých barvách působí ponuře, ne?

21 Severka Severka | 19. ledna 2016 v 14:02 | Reagovat

Já si vždycky myslela, že falunská uzenka je červená z oslího masa :-D

22 Janah Janah | Web | 20. ledna 2016 v 17:58 | Reagovat

[21]: :-D Oslí maso tu moc nefrčí. Oni vlastně ani ti osli (zvířátka!) ;-)  :-D

23 Severka Severka | 20. ledna 2016 v 18:14 | Reagovat

Ještě že tak, to bych se při návštěvách bála o Adámka :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama