Oslava léta, Midsommar

20. června 2015 v 17:42 | Janah |  Tradice
Tento prodloužený víkend tady slavíme největší svátek roku - Midsommar, neboli slunovrat. O tom, jak se slaví, jsem psala už v předchozích článcích třeba tady a tady. Dnes se chci zaměřit na to nejdůležitější- jídlo :-)


Co tedy nesmí chybět na slunceoslavném stole? Jako předkrm musí být ryba, a to nejen ledajaká, měl by to být naložený sleď, a pokud chcete být pořádná hospodyňka naložíte si ho sama. Naštěstí to stihnete i den před, protože tu existuje slanečkový instantní polotovar, kterému stačí k uležení jenom pár hodin. Recepty na naloženého sledě mne tu trochu děsí, protože se do nich používají takové ingredience jako brusinky, pálenka, perníkové koření, zelené jahody, skořice, pomeranč či rebarbora. Některé recepty jsem i opatrně vyzkoušela, ale asi zůstanu u té naší české cibule s octem. Ke slanečkovi se podává chléb, nejčastěji knäckebrot.


Po předkrmu přichází na řadu nějaké maso na grilu, zde se chuti zase meze nekladou, ale NUTNĚ k němu musí být nové brambory, nejčastěji vařené, zalité máslem a posypané pažitkou. K tomu se podává nějaký zeleninový salát. Výběr ponechám na vás, ale dost často se tu požívají jako salát i listy špenátu. Čerstvé, NE spařené, jak stále vyžaduje mnoho českých receptů. Doporučuji vyzkoušet.

A na závěr, jak jinak, sladká tečka. Tedy dort s jahodami, dort může být libovolný, ale jahody jsou povinné, jinak to není ta pravá švédská oslava. Nejčastěji se tu peče něco na způsob dort Pavlova s jahodami.
A právě jeden takový recept vám dnes přináším.

ilustrační obrázek


Křupavý letní dort

Na korpus:
3 bílky
2dl cukru krupice
1lžička citronové šťávy nebo jablečného octa
2dl strouhaného kokosu
Na náplň:
3dl šlehačky (30% tuku a více)
Cca 1l jahod
Na ozdobení:
Listy meduňky nebo malé mladé lístky jahod

Postup: Troubu předehřejte na 100°C. Vyšlehejte bílky do pevnější pěny, přidejte cukr a citron, a znovu šlehejte do pevna. Promíchejte s kokosem. Na plech položte pečící papír na něj rozprostřete sníh do cca 24cm kruhu, přičemž uprostřed by mělo být těsto tenčí než na okraji. Vložte do trouby a pečte (spíše sušte) asi 1 ½ hodiny. Nechte vychladnout a pak sundejte pečící papír.
Vyšlehejte smetanu (bez cukru, korpus je sladký až až) a natřete ji na korpus, rozložte jahody (velké rozpulte) a ozdobte lístečky meduňky nebo jahod. Servírujte a pamatujte, že druhý den nebo po několika hodinách to už není úplně "ono".

No, a je jasné, že na pořádné švédské oslavě si musíme připít. Pro Midsommar je předepsán akvavit (trochu jako naše kmínka s přidaným koprem, ale existuje mnoho druhů) Takže- skål! Na zdraví! A na léto! Trevlig sommar všem!


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 21. června 2015 v 15:47 | Reagovat

Léto budiž pochváleno, jak praví česká klasika.
Ale naloženého sledě bych si dal.

2 Čerf Čerf | E-mail | Web | 21. června 2015 v 18:25 | Reagovat

Podle toho, jak sliním, to prostě musí být Pavlov :-).

3 Jarmila* Jarmila* | Web | 22. června 2015 v 0:30 | Reagovat

Na rozdíl od pánů, sledě nemusím. Natož ještě naloženého v trochu pro nás podivných ingrediencích.
Přeji hezké letní dny. :-)

4 Janah Janah | Web | 22. června 2015 v 17:49 | Reagovat

[1]: Zatím to spíš vypadá na klasiku typu: "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným!" :-?

[2]: :-P  :-D

[3]: Děkuji, tobě přeji také hezké léto! :-)

5 Jarka Jarka | Web | 22. června 2015 v 19:52 | Reagovat

Sledě bych se klíďo vzdala, ale ten dortík se šlehačkou a jahůdkami musí být báječný. :-P Pěkně jste tam u vás ten příchod léta oslavili! :-D

6 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 22. června 2015 v 22:14 | Reagovat

Tak to musí být pěkná hostina! :) A dort vypadá nádherně, děláš mi chutě :).

7 pavel pavel | Web | 23. června 2015 v 8:14 | Reagovat

Přestože maso nejím, ryby jím a mám je rád. Ty bych si na každý způsob dal. :-)

8 Van Vendy Van Vendy | Web | 24. června 2015 v 11:25 | Reagovat

Zaujaly mě ty slanečkové ingredience - tohle všechno dohromady? 8-) Ale maso na grilu určitě nezklame, a nové brambory, pochoutka! :-)
Dort Pavlova jsem nikdy nejedla, ale chystám se naň. Musí být fakt pochoutkový, samé dobré ingredience. Poprvé jsem ho viděla v nějakém kuchařském pořadu, a s receptem přišel Petr Novotný (jo, ten bavič), a taky k němu řekl tu kuchařskou historku, jak dort Pavlova vlastně vznikl... :-)
Dnes jsi mě navnadila, vážně, číst o jídle ve mě vyvolává chuť na jídlo a tak si půjdu uvařit zeleninovou polévečku, nebo si vytáhnu z ledničky ty uzené lososí pásky... :-D

9 Van Vendy Van Vendy | Web | 24. června 2015 v 11:25 | Reagovat

P.S. doufám, že nešťastný způsob léta se změní ve šťastný. :-)

10 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. června 2015 v 12:12 | Reagovat

Toho slanečka bych nemusela, ale jinak bych to dala všechno.A to pití je taky dost krkolomné, kmínka s chutí kopru, to znám lepší pitíčko. ;-)

11 Janah Janah | Web | 25. června 2015 v 20:23 | Reagovat

[5]: Já sledě můžu, ale ne v takových odvážných úpravách.

[6]: Byl moc dobrý :-P

[7]: To je zajímavé, také nejím maso, ale ryby taky jím, občas.

[8]: Ne všechny dohromady ne! No, i když na to koukám něco hodně podobného jsem tu už viděla! :-D

[9]: Děkuji Vendy, taky doufám.

[10]:Pravda, ne každý akvavit mi chutná, a domů si ho nekupujeme, ač jinak nic proti kopru ani kmínce nemám. ;-)

12 DRAK DRAK | Web | 27. června 2015 v 18:12 | Reagovat

z tohoto článku mě popadl HLAD jak hrom! :-D

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 4. července 2015 v 5:56 | Reagovat

Mňam, ano Janah nic jiného se ani napsat nedalo. Je 6h ráno a já mám opravdu hlad, tož po ránu není radno chodit na blogy. Zvláště tam co bude psáno o jídle :-D  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama