Srolovaná žemle (semmelwrap)

13. února 2015 v 17:05 | Janah |  Recepty
Nezadržitelně se nám blíží můj oblíbený svátek - Tlusté neboli Mastné úterý. Letos ho budeme slavit 17. února. Více si o této tradici můžete přečíst v mém článku tady.

Kdo sem chodí nebo ve Švédsku bydlí tak ví, že k tomuto svátku neodmyslitelně patří i jedna nepříliš dietní lahůdka, a to žemle (semmlor). Vypadá běžně takto,


...a recept na ní naleznete v tomto mém článku z roku 2010.

Ale letos Švédsko žije čerstvou kulinářskou novinkou - srolovanou žemlí, neboli semmelwrap. Ta vypadá zcela jinak a vydobyla si již mnoho příznivců, včetně mne. Možná, že je to tím, že je lehčí, ne tak suchá a obsahuje více náplně (mňam!).

A protože byste bez znalosti výroby nemohli s přehledem a znalecky konverzovat na úrovni (minimálně té evropské), nabízím zcela nezištně jeden z receptů.

Srolovaná žemle

(Cca 12 ks)

25g droždí
50g másla
2 1/2 dl šlehačky (nebo smetany, ne kysané)
1/2 lžičky kardamonu drceného
1 lžičku kardamonu mletého (můžete vynechat, pokud vám nechutná, ale už to nebude ono)
3/4 dl třtinového cukru
špetka soli
cca 6dl pšeničné mouky hladké (ale s polohrubou taky nic nezkazíte)

Marcipánová náplň
300g marcipánu
cca 1dl šlehačky na šlehání
1/2 lžičky pravé vanilky

Šlehačková náplň
cca 6dl šlehačky s vysokým obsahem tuku (40%)
2lžíce moučkového cukru
1/2 až 1lžičku pravé vanilky

Rozdrobte droždí do mísy. Rozpusťte máslo a smíchejte se smetanou a s kardamonem (oba druhy), nechte mírně vychladnout (asi na teplotu těla), pak směsí zalijte droždí a míchejte, dokud se všechno nerozpustí. Přidejte ostatní ingredience a umíchejte těsto (ideálně v robotu). Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 40 minut.

Poté zpracujte těsto na pomoučněné ploše na 12 stejných dílů, z každého vypracujte bulku a nechte kynout pod utěrkou asi 30 min.

Troubu předehřejte na cca 225°C. Z každé bulky vyválejte kulatou placku, asi 2mm silnou, a položte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 2-3 min, ne příliš dohněda! (nepůjdou rolovat). Těsto musí zůstat světlé. Upečené placky nechte vychladnout pod utěrkou, aby se zachovala měkkost.

Všechny ingredience na mandlovou náplň smíchejte v misce vidličkou.
Vyšlehejte pevnou šlehačku s cukrem a vanilkou.

Servírování: Do prostředka každé placky naneste marcipánovou náplň, na ni nastříkejte/ naneste šlehačkovou náplň, a srolujte, nebo přehněte strany přes sebe, posypte moučkovým cukrem.


Vypadat by to mělo nějak takhle:

Konzumujte, rozplývejte se blahem! (Na vlezlé, dietně zaměřené svědomí nehleďte).
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Van Vendy Van Vendy | Web | 13. února 2015 v 18:25 | Reagovat

Už jsem tu tak dlouho nebyla a jen co sem vlezu, taková pochoutka! Nevím, kde vezmu marcipán,ale ostatní ingredience bych mohla splašit a tohle vypadá opravdu dobře.
A teď mám dilema - buď rolovanou žemli, nebo skořicový trhanec, nebo piškot s čokoládovosmetanovou polevou. :-D

2 Čerf Čerf | E-mail | Web | 13. února 2015 v 21:59 | Reagovat

Jenom tím čtením jsem přibral dvě kila, pokušitelko... :-).

3 Hanka Hanka | Web | 14. února 2015 v 20:44 | Reagovat

No tedy,tak to je určitě lahůdka vynikající. Já osoobně bych dala přednost tomou, abych si ji nemusela péct sama. Stačil by mi jeden kousek a to je lepší někde koupit. Třeba se naši pekaři nebo cukráři nechají inspirovat :-D

4 toffo toffo | Web | 16. února 2015 v 7:09 | Reagovat

Sladkost sama, to je přesně můj vkus.

5 Janah Janah | 16. února 2015 v 12:28 | Reagovat

[1]: Doporučuji udělat vše a provést srovnávací test! ;-)

[2]: No jo, ty pouze virtuálně, ale já... :-?

[3]: V tom jsem ve výhodě, můžu se žemlemi cpát od rána do večera, ale je to zároveň vlastně i nevýhoda, když se to tak vezme. :-)

[4]: Souhlas :-P

6 VendyW VendyW | E-mail | Web | 16. února 2015 v 13:18 | Reagovat

Juj, to vypadá velmi, velmi dobře! Myslím že takový našlehaný tvaroh, nebo vynikající povidla a šlehačka, nebo opřechová náplň by taky nebyly k zahození! ;-)

7 Jitka Jitka | E-mail | Web | 16. února 2015 v 13:18 | Reagovat

Ti Švédi jsou pěkní mlsálci. A pak, že my Češi jsme rozežraní. Tu první už jsem si opsala  dřív, ale ještě jsem ji nezkoušela. Teď, když ji zase vidím, už asi neodolám a udělám je. Přijede vnuk na prázdniny a on je hrozný labužník a taky se rád motá v kuchyni. Možná se do toho pustíme spolu. ;-)

8 flow flow | Web | 16. února 2015 v 14:56 | Reagovat

Mňam, hned na to mám chuť! Vypadá to fakt dobře:).

9 pavel pavel | Web | 16. února 2015 v 19:11 | Reagovat

Obě vypadají krásně... naštěstí jsem po večeři, tak neolizuji obrazovku. :-D
Dlouho jsem se tu neviděli, zdravím tě. :-)

10 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 16. února 2015 v 19:32 | Reagovat

Mňamkyty mňam.

11 Elis Elis | Web | 16. února 2015 v 21:09 | Reagovat

To je už na první pohled mňamka, to musím vyzkoušet, díky za recept...

12 Romi Romi | Web | 17. února 2015 v 14:35 | Reagovat

Takže dnes se to slaví :) Vypadá to úžasně. Dala bych si. Děkuji za receptík ;-)

13 toffo toffo | Web | 18. února 2015 v 6:56 | Reagovat

Milá Janah, tak já je včera upekla, ale ty klasické bochánky. Recept na těsto jsem si vzala sice z jiného blogu, ale plnila podle tvého návodu, sladké smrti krále Adolfa Fredrika :-D, důlek, kolečko marcipánu, šlehačka. 250ml na šestnáct bochánků bylo málo. Ale jsou šíleně, šíleně dobrý. Obvykle doma ráno nesnídám, ale dnes jsem si k rannímu espressu jeden z ledničky dala. To už byla seml i vláčně rozleželá. A to bych už dnes měla držet půst! Díky za takovou motivaci, zařadíme je do domácího pečení častěji - jsou lepší, než nějaký dort.

14 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 21. února 2015 v 13:45 | Reagovat

Ach, ach, ach!

15 T(h)om T(h)om | Web | 23. února 2015 v 13:33 | Reagovat

Zrovna si dávám předsevzetí, že po zimním tloustnutí bych měl zase ten špek shodit. A ty mi naservíruješ takovou dobrotu! Teď mám pokousaný monitor a oslintanou klávesnici. Aspoň že to nestálo další kila navíc :-D

16 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 2. března 2015 v 13:24 | Reagovat

Je to sice kalorická bomba, ale vypadá nádherně...:). A i když běžně taková jídla nejím, tak tohle bych určitě ochutnala.. Když se to nejí denně, tak o nic nejde...:).

17 bretislav bretislav | E-mail | Web | 2. března 2015 v 13:59 | Reagovat

Já se hlásím k těm, kteří by nejradši takovéhle zveřejňování laskomin zatrhli. Chudáci, co jsou na suchu a na tohle jen koukají. O_O

18 Jarka Jarka | Web | 2. března 2015 v 20:08 | Reagovat

Ti Švédové si umí dopřávat! Obojí dobrůtky jsou kalorické bomby, ale už jen když si čtu recepty, tak se mi na tu báječnou mňamku sbíhají sliny. :-P :-D

19 Amelie Amelie | Web | 3. března 2015 v 0:00 | Reagovat

To nevypadá špatně.

20 Janah Janah | Web | 3. března 2015 v 13:17 | Reagovat

[6]: No to už by pak skoro byly bavorské vdolečky a ty taky můžu :-P

[7]: Zkus to, nebudeš litovat.

[9]: Njn, nějak mě ten minulý rok semlel :-?

[15]: Ty mě zase motivuješ k výletům, uznávám, že je to zdravější, ale myslím, že to s tvým špekem nebude tak žhavé. ;-)

21 Janah Janah | 3. března 2015 v 13:20 | Reagovat

[16]: Přesně, říkám si to u každého jednoho sousta té dobroty :-D

[17]: Tak promiň :-x Ale když si přečtu tvůj blog, vždycky mám pocit, že to musím nějak zajíst a sladkým...

[18]: Doporučuju zkusit, i ty naše buchty nejsou moc dietní ;-)

22 Ducii Ducii | Web | 17. března 2015 v 23:29 | Reagovat

Vypadá to jako sladká tortilla :-) Ale vypadá to dobře. Obojí. Ochutnala bych. Zrovna dnes jsem si v Ikey dávala švédský obídek, mňam mňam :-)

23 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. března 2015 v 15:50 | Reagovat

Co dodat, že slintám 8-)  :-), dala bych si obě mňam :-D

24 Jitka Jitka | Web | 9. února 2016 v 16:33 | Reagovat

Tedy ty mi zase děláš chutě. Kdykoliv o této švédské dobrotě píšeš, zahazuji v dál své svědomí a hned bych se do toho pustila. Nemám doma kardamom ani šlehačku ale to se dá napravit. U nás by to mohla být " tlustá sobota", místo úterý. Uvidíme... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama