Surströmming - delikatesa nebo biologická zbraň?

26. února 2013 v 15:02 | Janah |  Vejrárna
Surströmming jsou vlastně zkvašení sledi v plechovce. Tak proč ten divný nadpis, u něčeho tak normálně nudného, ptáte se asi, ale nebojte, hned vám poskytnu vysvětlení.

Vše začalo někdy ve 16. století, kdy se král Gustav I.Vasa nějak nepohodl s hanzovním městem Lübeck, které dodávalo do Švédska sůl. Švédi tedy byli postaveni před otázku, jak sledě uchovávat bez použití soli a zvolili fermentaci. A pak se nějak stalo, že to Švédům zachutnalo, a tak se tradice v podstatě shnilých sleďů uchovala až dodnes.

Velkým mínusem této lahůdky je jeho vůně, no ono se to vůbec vůní nazvat nedá, řekněme raději pach, nebo ještě lépe strašný smrad! Ale opravdu hrozný. Na internetu tu koluje spoustu veselých historek, jak si někdo otevřel plechovku se zkvašenými sledi, a zničil si oblečení. Nejvíc se mi líbí příhoda o tom, jak švédský hokejový tým zničil těmito rybkami své i soupeřovy dresy a zápas v důsledku zápachu musel být odložen, dresy zlikvidovány, škody nedozírné.


Osobně jsem sledě neochutnala, a upřímně po tom ani nějak zvlášť netoužím, protože jsem je jednou cítila, a to mi bohatě stačilo. Byli jste někdy u moře, a našli na břehu vyvrhnutou mrtvou rybu, co tam zrála aspoň den na slunci? Tak to je ono! Ale ještě trochu umocněné a koncentrované. A další věc, co mě od požití této delikatesy odrazuje, je to, že následující týden po konzumaci páchnete jako pravý mořský vlk ze škuneru (a to nemám teď namysli rum). Že to příliš neladí s voňavkou od Diora nemusím, myslím, zdůrazňovat.

Pokud Švédi surströmming jedí, činí tak většinou v srpnu a v září, kdy se do obchodů dostává nová várka na jaře nalovených a naložených sleďů. Tradičně se pojídá mandlovými brambůrkami, a s cibulí, k tomu ještě přikusují chléb. Zapíjí se kořalkou. Zvyklostně se konzerva neotvírá doma, ale někde venku, nejčastěji tedy na chatě či na lodi, prostě na čerstvém vzduchu.

Jsou ale místa kam s konzervou fermentovaných rybiček v vstoupit nesmíte - například do letadla. Zkvašené rybky mají zákaz vstupu nejen na palubu, ale i do zavazadlového prostoru. Je to i proto, že sledi v plechovce nadále kvasí, a plechovka by mohla v důsledku toho vybouchnout. Výbuch samotný by až tak problematický nebyl, ale umíte si představit ty následky na oblečení, zavazadlech,... a já sama si myslím, že pokud by to pilot neučinil sám dobrovolně, posádka a cestující by ho jistě donutili k nouzovému přistání.

Také my máme ve smlouvě k používání bytu dodatek, že zde nebudeme lahůdkové rybky konzumovat. Všichni to naštěstí dodržují (ono by případné vystopování pachatele přestupku bylo jednoduché). Tím lze také odpovědět na otázku jednoho mého čtenáře, totiž kde se na internetu dají surströmming koupit - odpověď zní nikde, protože nesmí do letadla a většina expedičních firem se také této "biologické zbrani" z dálky vyhýbá.

Takže pokud chcete tuto lahůdku ochutnat nezbude vám, než se na sklonku léta vypravit do Švédska. Je zajímavé, že Švédi této dobrůtce neholdují až tak jak si představujeme, a zkvašení sledi se pomalu stávají spíše nostalgickou vzpomínkou na mládí starší generace. Velmi často se jimi krmí cizinci, kteří prostě TY SURSTRÖMMING chtějí mermomocí zkusit. Ve valné většině případů, zůstane u jedné ochutnávky.

A co vy? Chtěli byste shnilé sledě ochutnat?

Aktualizace: Zapátrala jsem na webu hlouběji, a přece jenom jsem objevila jednoho odvážného německého online prodejce. Takže pokud chcete surströmming ochutnat klikněte sem. Za necelých 10 EUR mohou být vaše. Výrobce je ovšem nejistý.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 26. února 2013 v 15:19 | Reagovat

Ochutnal bych. V případě nelibosti bych to přetloukl holomóckými tvarglemi.

2 Daniel Daniel | 26. února 2013 v 16:26 | Reagovat

Pokud mate chut si ochutnat surströmming tak se da objednat zde:
http://sverigeonline.se/index.php
/Daniel

3 Janah Janah | Web | 26. února 2013 v 17:15 | Reagovat

[1]: Aby to pak neutlouklo tebe! :-D

[2]: Danieli, bohužel se tam objednat nedá. Vše typicky švédské, ale surströmming ne. (Pro jistou jsem to i znovu zkusila).

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. února 2013 v 18:06 | Reagovat

Já bych ochutnala, musí to být pochoutka. Olomócké mám ráda taky. :-)

5 Jarka Jarka | Web | 26. února 2013 v 19:58 | Reagovat

No, jak se říká proti gustu, žádný dišputát, však my máme taky jednu skvělou lahůdku, která nemusí každému vonět - Olomoucké tvarůžky. :-P  :-D Ty dokážu sníst, ale shnilou rybu si nechám bez lítosti, ujít. :-D

6 Jarmila* Jarmila* | Web | 26. února 2013 v 20:11 | Reagovat

To bych nepozřela ani pod hrozbou smrti. :D

7 LuckaS LuckaS | E-mail | Web | 26. února 2013 v 20:26 | Reagovat

Nejsem moc vybíravá, ale tohle bych ochutnat nemusela :-) Mimochodem, tento semestr začínám chodit na švédštinu, tak si časem budu moci přečíst některá švédská slovíčka se správnou výslovností :D

8 Čerf Čerf | E-mail | Web | 26. února 2013 v 22:59 | Reagovat

Vždycky jsem si myslel, že mám ryby rád ve všech formách. Teď jsem zapochyboval :-).

9 pavel pavel | Web | 27. února 2013 v 10:04 | Reagovat

Taky mám rád sýry jako je romadur, ale na tohle bych asi odvahu neměl. Možná to koupit mé ex jako dárek. :D

10 š š | Web | 28. února 2013 v 10:24 | Reagovat

No, je to lákadlo samo :) Myslím, že to, že máte ve smlouvě, že je nesmíte v bytě otevírat, vypovídá samo o sobě! :)

11 signoraa signoraa | Web | 1. března 2013 v 12:24 | Reagovat

Dokážu sníst lecos, ale tady by mi asi odvaha k ochutnání chyběla. Smrad ze zkažených ryb jsem už párkrát do svého nosu nabrala, ale nebyl koncentrovaný v plechovce. :-D

12 Gamst Gamst | 1. března 2013 v 16:15 | Reagovat

Děkuji nechci!:-) Další hodně zajímavý blog ze života. Jestli ten pach je tedy horší než syrečky, no tak to si nedokážu představit už vůbec. Olomoucký tvarůžek jsem ochutnal jednou a nikdy víc a rybám také zrovna neholduji a už vůbec ne těm z plechovek, takže bych se i tomuto vyhnul:-) Ale proti gustu....

Jen trošku off topic: chtěl bych se zeptat, zda to koňské maso v IKEA bylo jen v ČR nebo i ve Švédsku? Tuto problematiku jsem nikterak nezkoumal, jen jsem o ní slyšel a zajímalo by mě, zda to švédská veřejnost a média vůbec zaregistrovala.

13 Petra Petra | E-mail | Web | 3. března 2013 v 19:40 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že ryby nejím vůbec, tak ta zkvašené bych nepozřela rozhodně ani za nic, ale jako článek velmi zajímavé a poučné:-)

14 VendyW VendyW | E-mail | Web | 4. března 2013 v 9:22 | Reagovat

Ahojky, nějak jsem pozapoměla že u tebe nemám přihlášený odběr a tím pádem jsem na tebe trošku zapoměla. Prošla jsem co mi uniklo a dobře se pobavila nad těmi nechápavými prodavači/kami. Něco podobného jsem ndávno řešila po telefonu jenže jsem neměla ten tvůj klid a hodně jsem se vytočila. Přestože mám ráda olomoucké, pivní sýr, romadúr a jine páchnoucí sýry i různé (nepáchnoucí)výrobky z ryb, tohle bych tedy nepřekousla, neboť po zkušenosti s tím když se mi pes vyválel ne v jeden den odleželé rybě ale podstatně starší a já ho nemohla zaboha toho smradu zbavit, pokud jsem nechtěla volit formu oholení srstí až na kůži, a málem u jeho mytí potupně vrhla, nevzala bychto do úst ani náhodou. Tak takový durian také nesmí na hotely a do letadel :-D

15 Daniel Daniel | 4. března 2013 v 13:21 | Reagovat

Zajimavy, ja sem si ho objednat mohl. Teda ne ze bych chtel......  Ale pokud se nejaky odvazlivec pokusi, tak ma moznost. Ja to ale nedoporucuji, je to fakt priserny.
/Daniel

16 Dan Dan | 5. března 2013 v 9:32 | Reagovat

Ahoj Jani,
Doma se daji otevrit ale vse se musi odehrat pod vodou. asi vam to prijdem s Lukasem nekdy ukazat.je potreba hodne koralky.
Tou se trosku priopijes a to utlumi ten pach - aspon z toho jsem zazil. D

17 MirekČ MirekČ | Web | 8. března 2013 v 2:56 | Reagovat

Možná bych byl ochoten se na sklonku léta do Švédska podívat, ale myslím, že kromě této "lahůdky" bych tam našel mnoho dalšího chutného a krásného. :-)

18 radka radka | 12. března 2013 v 7:11 | Reagovat

už jsem o tom párkrát četla :-D asi bych raději zkusila něco jiného, echt švédského ;-)

19 Jitka Jitka | E-mail | Web | 16. března 2013 v 14:57 | Reagovat

Ahoj, děkuji za info o RSS. K těm sleďům, nevím, nevím, jestli bych je pozřela. Mám ráda zavináče, ale i ty musí nejdřív lahodit mému oku než si je koupím. :-D

20 Luciek Luciek | E-mail | 19. března 2013 v 10:34 | Reagovat

Tyhle jsem nezkoušela a zkoušet nebudu :-D

21 Luciek Luciek | 19. března 2013 v 10:36 | Reagovat

Sakriš, jednou jsem ale jedla něco jak ozavináče, ale ne kyselé jako u nás.
Bylo to nasládlé a bylo v tom koření jako do perníku. Sleď to byl určo taky.

22 A. A. | Web | 21. března 2013 v 15:29 | Reagovat

Naše spolužačka toho času ve Švédsku sem nějakým způsobem surströmminga dostala, ale nevím, jestli poštou, nebo osobně nějak letecky. Ovšem stejně jako tobě mi stačil ten pach. A po zkušenosti s rybí pastou jsem se do toho tuplem nějak nehrnula. Asi jsem málo chuťově dobrodružná.

23 JiHei - Fotografie JiHei - Fotografie | E-mail | Web | 21. března 2013 v 16:53 | Reagovat

Tak to by jim chutnaly naše syrečky... 8-) Ty já můžu (velmi), ale pach shnilé ryby by mě zaručeně odradil. Kamarádce se v mrtvé rybě vyválel pes. Málem se ho museli zřeknout. Smrděl asi týden a celou dobu bydlel na balkoně :-!

24 Vendy Vendy | Web | 22. března 2013 v 18:00 | Reagovat

Tak tuhle delikatesu bych si vážně odpustila. Přestože olomoucké syrečky nebo romadúr pořádám celkem bez problémů a to taky není zrovna voňavé. Ale shnilou rybu? Ani náhodou...
Lidi mají různé chutě a nikomu nic neberu. Ať si tuto delikatesu klidně dají. Já se bez ní minu...
Zajímavý článek!

25 Janah Janah | Web | 4. dubna 2013 v 20:49 | Reagovat

[23]: S tím psem máme podobnou zkušenost, byla to hrůza - a ano, ty rybky opravdu takhle páchnou :-!

[24]: Syrečky mám taky moc ráda, od útlého dětství, ale tohle taky ráda vynechám.

26 Janah Janah | Web | 4. dubna 2013 v 20:50 | Reagovat

[21]: To byly normální naložené rybičky, všechny jsou tu sladké, což taky moc nemusím... :-?

27 Ducii Ducii | Web | 11. dubna 2013 v 22:42 | Reagovat

Tak tohle mne moc neláká, stačí, že spolubydlící v ledničce kvasí okurky - puch nesnesitelné zasmrádá to všude, já už vše z ledničky vystěhovala a jakmile jen projdu okolo, tak se mi zvedá žaludek. Smrdí-li sledi alespoň zpoloviny tak jako "naše" lednička, pak oprvadu ne děkuji:-)

Příhoda s hokejovým týmem mě pobavila. Skvělá zbraň jak odrovnat soupeře:-)

28 Amelie Amelie | Web | 21. května 2013 v 21:03 | Reagovat

Jéé, tak to bych ochutnat určitě nechtěla.

29 Kittanya Kittanya | E-mail | Web | 31. května 2013 v 22:34 | Reagovat

Takže sledi předčí i naše tvarůžky?? Teda, to spíš finské Salmiakki než totok, ble ble:-D

30 Viollet Viollet | E-mail | Web | 18. července 2013 v 23:23 | Reagovat

Ten puch si aj dokážu představit, u nás máme taku hezku přehradu, kaj to šecko hnije u břehu... Ale požírat toto s cibulou a zapíjet kořalou, to musí být fakt smrťák, mě stačí, jak si kdosi u nás otevře tvargle... :-!

31 Mája Mája | 23. ledna 2014 v 12:48 | Reagovat

Ahoj, já je ochutnala a je to vážně dobrota a že trochu smrdí, no a :-)

32 René Rumlena René Rumlena | E-mail | 26. února 2014 v 14:18 | Reagovat

Tahle dobrota se dá v pohodě objednat i u nás.
http://www.skandinavskepotraviny.cz/scandinaviafood/eshop/1-1-Nakladane-ryby/0/5/52-Oskars-Surstromming-nakladane-ryby-300g

V sobotu 23.02.14 jsem je objednal a včera (25.02.2014) přišly. Plechovka je řácně natlakovaná, to bude sakra utrejch, až do ní píchnu :)

33 Jan Jan | E-mail | 22. března 2014 v 15:39 | Reagovat

Všechno super jen Gustav I. Vasa vládl o 200 let pozdeji, tedy ne ve 14. ale v 16. století...

34 Janah Janah | Web | 24. března 2014 v 21:52 | Reagovat

[33]: Máš pravdu, chybička se vloudila (tedy i do původního švédského textu, ze kterého jsem překládala).Díky za upozornění.

35 Emilka Emilka | 21. dubna 2014 v 13:24 | Reagovat

Ale fůůj! :-D

36 Eva Eva | 8. července 2014 v 16:23 | Reagovat

Mně to celkem chutná, ale raději mám sledě od Abby. Doporučuji otevřít plechovku někde venku, rozhodně ne v bytě. Viking mi teda tuto pochoutku  servíroval se zakysanou smetanou a cibulí.

37 René Rumlena René Rumlena | E-mail | 19. listopadu 2014 v 22:49 | Reagovat

Tak jsem minulý pátek objednal 3 pixly :) Dneska přišly.

38 Ivo Ivo | E-mail | Web | 2. února 2015 v 12:52 | Reagovat

Moc zajímavý článek, rád se dozvídám takové národní zvyklosti. Myslím, že bych měl i odvahu to zkusit:)

39 blablabla blablabla | 4. srpna 2015 v 0:55 | Reagovat

Dá se objednat zde → www.skandinavskepotraviny.cz / .sk :)

40 AIST AIST | 7. října 2015 v 13:58 | Reagovat

do švédska jezdím nyní celkem pravidelně a vždy několik exemplářů přivezu. V mém městě již za sebou máme několik surströmmingových párty a jeho obliba tam neustále vzrůstá. jako společenskou událost jednoznačně doporučuju ;) :)

41 Janah Janah | Web | 19. října 2015 v 16:44 | Reagovat

[40]: Tedy, vy tam u vás jste odvážní, taková párty má určitě "grády" ;-) 8-)

42 Silwiniel Silwiniel | Web | 28. října 2015 v 12:56 | Reagovat

Ty jo, to je teda fakt nebezpečná "pochoutka" :D Myslím, že bych s klidným srdcem odolala.

43 Daniel Daniel | E-mail | 6. února 2016 v 18:34 | Reagovat

Asi pred mesiacom som mal možnosť túto konzervu otvoriť a rybičky ochutnať.
Neviem, či mám latku svojho čuchového prahu nastavenú vyššie ako ostatná populácia, ale mne sa to až tak hrozné nezdalo. Myslím, že mnoho ľudí je ovplyvnených rôznymi videoklipmi na YouTube. Podľa mňa to tam väčšina účinkujúcich hrá a simuluje - len aby "zdôraznili" ten smrad.
Je pravda, že po otvorení konzervy sa z nej "vyvalil" smrad, no dalo sa to vydržať - vôbec to nebolo na vracanie.
Ochutnávka tiež prebehla v pohode - keď sa sleď dostane do úst, žiadny smrad už necítite (každému je asi samozrejmé prečo). Chuť je mimoriadne lahodná, rybičky sú na môj vkus trochu viac slané, ale nie nejedlé. Okrem toho sú aj kyslasté. Obidve tieto chute sú však dôsledkom procesu fermentovania, takže to tak musí byť.
Fakt mi to chutilo. Zjedol som nejaké 3 kusy, potom som to už nechal práve kvôli tej soli. Zrejme táto konzerva nie je určená na zasýtenie, ale len ako delikatesa.
A pre tých, kto sa to oháňa akousi hnilobou mám odkaz, aby si naštudovali čo je fermentácia a čo hniloba. Švédi sú kultúrny národ a ich potravinárske normy sú určite také, že žiadnu hnilobu v potravinách nepripúšťajú.

44 Janah Janah | Web | 8. února 2016 v 15:24 | Reagovat

[43]:Sůl zastavuje tu fermentaci (nebo spíš výrazně zpomaluje), proto byly rybičky tak slané. Co asi nevíš, je, že stupňů oné fermentace je víc, takže jsi nejspíš otevřel konzervu pro začátečníky ;-) Nebo prostě patříš k té úzké skupině milovníků těchhle rybek ;-)
A s tou hnilobou to neber tak vážně a doslova, tohle nejsou webovky VŠCHT ;-)  :-D (ale mimochodem, co si myslíš, že se s takhle fermentovanými rybkami stane třeba za dva roky, bez lednice a bez soli, bez pasterizace,... 8-O )

46 Jan Jan | E-mail | 18. června 2016 v 13:08 | Reagovat

Surströmingy se nejí samotné!!!! Pozor na to. To zkouší cizinci a Švédi z toho mají legraci. Nejprve je dobré si dát několik panáků aquavitu nebo vodky. Potom se dá na talíř placka chleba jako je pita , švédsky tunnbröd tvrdý, nebo měkký, ten se vymaže hodně soleným máslem a na to se dají teplé plátky brambor, na to jogurtový krém- Filadelfia nebo creme Freiche, nasekaná červená cibule, filety strömingů opět cibule a nastrouhaný sýr nejlépe Västerbotten ost- je jako  Parmezám, na kousíčky pokrájená rajčata, pepř. Lze zavinout do ruličky a jíst. Občas zapít
panákem, začátečníkům se doporučuje více aquavitu a méně strömingů. Chuť výborná pro toho kdo má rád tvarůžky nebo francouzské zrakící sýry. Fermentace není hniloba!!! Neplést! Když si dáváte doma kysané zelí ze zeláku, tak to také nevoní. Gurmeti ve Švédsku si kupují rok i dva staré, vypouklé konzervy. Mám připravenu kednu na pátek, kdy je předvečer letního slunovratu- middsommar, u nás vlastně Svatojánská noc. Je to mňamka. ;-)

47 Jirka Jirka | 12. srpna 2016 v 21:32 | Reagovat

Zrovna jsem ji ochutnal ve Svedsku, musím urict, že to vypadalo a smrdelo hůř než to chutnalo. Ji se to přesně jak psal Jan, jen rada... Otevírat to ve dřezu pod vodou.. Jistota,že to nikoho nepostrika... Jinak to bylo celkem dobrý..

48 Milan Milan | 18. září 2016 v 14:11 | Reagovat

[1]: rybičky surströmming jsem včera ochutnal a je to opravdu masakr. :-)

49 Milan Milan | 4. prosince 2016 v 15:48 | Reagovat

chutilo???? ja by som tiez rad ochutnal :D[48]:

50 Standa Standa | 6. prosince 2016 v 18:29 | Reagovat

Ahoj,

zítra mi dorazí plechovka, dám jí pod stromeček, a nebojím se to ochutnat s rodinou... Pokud někdo z Vás cítil "vůni" kiliánova hovna... Dle mého je to delikatesa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama