Den skořicových rolek - Kanelbullar dag

8. října 2012 v 15:22 | Janah |  Tradice
Čtvrtého října jsme tu ve Švédsku oslavili Den skořicových rolek, nebo chcete-li skořicových žemlí. Shodou okolností jsem ho letos slavila poprvé, protože jsem o tomhle svátku nevěděla, přišla jsem na něj až při psaní článku 20 věcí co musíte znát, než se přestěhujete do Švédska. Pak jsem zjistila, že pokaždé tou dobou jsme byli v Čechách a kvůli tomu mi tento svátek unikl.

No, on je to takový svátek nesvátek, zatímco pojídání semlor a våfflor má nějaké historicky zdůvodněné pozadí a slaví se už dlouho, Den skořicových rolek se slaví od roku 1999 na popud firmy, která vyrábí suroviny potřebné, náhodička náhoda, právě k upečení skořicových žemlí. Takže je to takový konzumně reklamní svátek.

Nicméně žádný chutný svátek si nenechám ujít, a vy se můžete zúčastnit také, buď tím, že si balení Kanelbullar, koupíte zmrazené v IKEA, nebo že si bulky upečete podle švédského originálního receptu.


Kanelbullar

Na těsto:
1 sáček sušeného droždí (nebo cca 25g čerstvého, pak je ale nutný kvásek)
75g rozpuštěného másla (nesmí být horké)
2,5dl mléka (lehce zahřáté)
0,5 dl cukru
špetka soli
lžička kardamomu
cca 7 dl pšeničné mouky (u nás nejspíš použijeme polohrubou, která se tu nevyrábí))

Na náplň:
50g změklého másla
0,5 cukru, nejlépe třtinového
1 lžička mleté skořice (nebála bych se dát víc)

Navíc - vejce na potření, perlový cukr na posypání (viz obrázek)

Postup:
Všechny ingredience na těsto smícháme, necháme vykynout, poté těsto rozválíme na plát asi 20x 50cm a potřeme ho náplní (na kterou opět smícháme všechny ingredience) a těsto srolujeme (delší stranu). Z těsta krájíme asi 1,5cm široké kousky, které naplocho pokládáme na pečící papír, překryjeme utěrkou a opět necháme kynout (cca 30min).
Poté opatrně pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme perlovým cukrem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 225°C asi 8-10 min. Necháme vychladnout.

Ke kanelbullar se tu ve Švédsku samozřejmě pije káva, ale nejsou špatné ani s čajem či čokoládou.

Nalákal vás recept? Uděláte si svůj soukromý Den skořicových rolek?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Gamst Gamst | 8. října 2012 v 15:32 | Reagovat

Já jsem stále v úžasu z toho, na co všechno Švédové mají svůj Den :D

2 danielinama danielinama | Web | 8. října 2012 v 15:35 | Reagovat

Rolky znám z IKEA,ale že má vlastní svátek jsem vůbec netušila :-D

3 Japonsky dum a rozhovory Japonsky dum a rozhovory | Web | 8. října 2012 v 15:48 | Reagovat

Vypadá to velmi zajímavýa  a lahodně, skořici jsem nejedla ani nepamatuji, tak určitě časem vyzkouším, no a tenhle svátek mi nic neříká :D

4 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 8. října 2012 v 16:14 | Reagovat

Vypadá to moc lákavě, ale zaráží mě, že v předpisu není uvedená vůbec mouka. Zapomnělas na ni? Jinak nevím, jak by se těsto udělalo.

5 Janah Janah | Web | 8. října 2012 v 16:55 | Reagovat

[4]: Já hlava děravá! :-? Děkuji za upozornění, už jsem to napravila.

6 VendyW VendyW | E-mail | Web | 8. října 2012 v 17:09 | Reagovat

Už jsem je pekla a ani jsem nevěděla že jsou to švédské laskominy....je to moc dobrý. Jen prosím tě, 7dl mouky, nemůžeš to nějak převést na váhu? Prosím...ten recept je totiž snadnější než ten co mám já tak bych ho ráda vyzkoušela.... :-)

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 8. října 2012 v 17:34 | Reagovat

Ke kafíčku to může být dobré.

8 Blanka Blanka | Web | 8. října 2012 v 18:26 | Reagovat

Tak taky znám tyhle rolky z Ikea.A taky žasnu,co za svátky ve Švédsku mají.Ale proč né,když jde o jídlo je každý svátek příjemný :-D

9 Jarka Jarka | Web | 8. října 2012 v 19:55 | Reagovat

Ti švédské svátky se mi moc líbí, nevím, proč i u nás nezavedeme aspoň jeden takový labužnický svátek, když ve Švédsku můžou být hned tři do roka! :-P

10 Čerf Čerf | E-mail | Web | 8. října 2012 v 20:59 | Reagovat

A to já jsem v tomhle směru zase pro každou špatnost, takže o nejbližším víkendu recept vyzkouším. Jako bývalému chemikovi jsou mi pokusy v kuchyni blízké, i když jinak, myslím, nejsem žádný domácí puťák :-).

11 Bosorka Bosorka | 8. října 2012 v 22:57 | Reagovat

U nás se tomu říká skořicový šnek a dá se to koupit hotové.

12 Vintagelover Vintagelover | E-mail | Web | 9. října 2012 v 7:30 | Reagovat

Díky za recept, určitě vyzkouším, vypadá to lákavě. Líbí se mi švédské svátky...Monika

13 š š | Web | 9. října 2012 v 16:11 | Reagovat

Samé sladké svátky - to by se mi taky líbilo :) Skořici mám ráda, asi recept vyzkouším :)

14 Petra Petra | E-mail | Web | 10. října 2012 v 19:14 | Reagovat

Líbí se mi, jak si Švédové udělají svátek opravdu ke všemu:-D. Tyhle rolky vídám v Ikea a podobný recept jen jinak upravený jsem zrovna nedávno obdivovala někde na netu, takže asi vyzkoušíme taky:-)

15 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 11. října 2012 v 0:30 | Reagovat

Já si občas udělám svátek krupičné kaše se skořicí :-)Je to rychlé a mňam, právě ta skořice. Jinak bych dala přednost mlsat rolky přímo se Švédy :-)

16 Ducii Ducii | Web | 11. října 2012 v 11:44 | Reagovat

Tečou mi sliny... Cokoliv se skořicí, to já můžu:-)

17 Janah Janah | Web | 11. října 2012 v 21:09 | Reagovat

[6]: Na váhu nevím, tady se vše uvádí v decilitrech... Ale jsou to necelé tři hrnky mouky ;-) Tedy celkem cca 700ml, jestli ti to nějak pomůže.

18 VendyW VendyW | E-mail | Web | 12. října 2012 v 8:06 | Reagovat

[17]:

Díky ti moc.... :-)

19 MirekČ MirekČ | Web | 13. října 2012 v 3:15 | Reagovat

[9]: U nás by mohl být svátek VKZ (vepřo-knedlo-zelo). ;-)

20 Lisi Lisi | Web | 14. října 2012 v 16:33 | Reagovat

Tak tohle jsem v domě IKEA už jedla. Ten recept si schovám do doby, až zase někdy budu chtít čarovat v kuchyni.

21 JiHei in Natura - Fotografie JiHei in Natura - Fotografie | E-mail | Web | 15. října 2012 v 17:10 | Reagovat

Mňam! U nás se taky prodávají a mám je moc ráda.. :-) Skořici celkově můžu... ;-) Už jenom jak krásně voní...

22 vierkaja vierkaja | E-mail | Web | 18. října 2012 v 19:51 | Reagovat

Něco podobného jsem nedávno pekla a zmizelo to z plechu dřív, než to stihlo vystydnout. Takže příště zkusím zase tvůj recept.
A taky se mi líbí švédské svátky. :-D

23 Roni Roni | E-mail | Web | 20. října 2012 v 15:55 | Reagovat

ú hned bych si jednu takovou rolku dala, určitě vyskouším recept

24 Zazelie Zazelie | 23. října 2012 v 8:35 | Reagovat

[11]: Není to to samé, s kardamonem chutnají o děsně moc líp :D

25 Jitka Jitka | Web | 27. října 2012 v 21:54 | Reagovat

Dělám něco podobného z kynutého těsta ale bez kardamomu, to by mně nenapadlo, ale může to být zajímavá chuť Jako náplň používám tuto směs:

10dkg rozpuštěného másla
2 polévkové lžíce medu
3 sáčky skořicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
5dkg mletých vlašských ořechů na posypání. :-) Taky je to dobrota.

26 Zdenka Zdenka | 13. listopadu 2012 v 9:14 | Reagovat

v Cesku pouzivam na rolky "bullary" jen hladkou mouku.

27 Janah Janah | Web | 16. listopadu 2012 v 15:31 | Reagovat

[25]: To už jsou víc "švýcarky" než místní skořicové rolky, ale také občas dělám podobné, aby byla změna ;-)  :-P

28 Bjedrunka Bjedrunka | 12. listopadu 2013 v 10:28 | Reagovat

Letos jsem byla na Kanelbullens Dag ve Stockholmu a náramně jsem si to užila. Miluji skořici a kardamon a všechno, co to obsahuje. Díky moc za recept! Za chvíli jdu na to ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama