Chateau Grand Cru aneb je libo ústřici?

30. března 2012 v 15:47 | Janah |  Fotoreportáže
O víkendu tu na zámku, pod názven Cateau Grand Cru 2012, vypukly chuťové orgie. Je to vlastně takový ochutnávací trh, kde můžete ochutnat vína, sýry, čokoládu a další delikatesy. Alespoň tak nám to tvrdil pořadatel, a protože se trh konal na zámku, kde jsme ještě uvnitř nebyli, rozhodli jsme se to vyzkoušet.

Při vstupu jsme vyfasovali skleničku a také kupóny na ochutnávku - ano, za ochutnávku vín a destilátů se platilo. Když vám došly, mohli jste si u pokladny koupit další. Pak už nám nic nebránilo vrhnout se do dvou pater zámku naplněného dobrotami.


Já pořád o vínech a ona najednou whisky! Ale ve Švédsku je, pro mě dost nepochopitelně, hodně malých palíren whisky, které se rády na takovýchhle trzích prezentují, i když ne že bychom tu nenalezli i tu irskou a skotskou, které (12leté single malt) jsme nakonec neodolali i my.

Na trhu bylo lze ochutnat i marmelády, které tu ve Švédsku jedí rádi i se sýrem, a musím potvrdit, že třeba taková fíková marmeláda k sýru je lahůdka a doporučuji vyzkoušet.


U toho samého stánku prodávali i hořčice, na nichž Švédi opět "ujíždějí", nepoznala jsem jinou zemi, kde by hořčici věnovali takovou pozornost, a prodávali tolik druhů, jen, bohužel, je jich většina dost sladká.

Když jsem zasytili první hlad po chuťových zážitcích, začali jsme si všímat i zámeckého interiéru, který byl na naše poměry dost prostý, ale přesto nepostrádal kouzlo.


Pak jsme došli ke stánku s delikatesami, kde nás upoutala fronta na ústřice - každý je chtěl vyzkoušet. Rozhodla jsem se, že ji poprvé v životě vyzkouším taktéž. Píšu "ji", protože ústřice se prodávaly po kusech a do ruky. Prodavač vám ji otevřel, odříznul od škeble, přihodil citrón a naznačil srkání, které si ostatně mohl odpustit - viděla jsem to ve filmu! :D a také všude kolem sebe. Ústřice mi k velké nelibosti manžela ( luxusní chutě) velmi zachutnala, takže moc doufám, že to nebyla zároveň i moje poslední.


Po ústřici trochu nastal problém, jak "smazat" její chuť, aby všechna další ochutnávaná vína nechutnala stejně. V každé místnosti sice stál kanystr s vodou na vymytí sklenky a doušek vody, ale ústřice by si žádala něco vydatnějšího - bagetu a nebo chleba. To také považuji za největší přečin pořadatelů, že chléb nebyl k dispozici.

Snažila jsem se to vyřešit chlebem s marmeládou, ale přesáhla jsem se - byl to chléb s hořčicí místo marmelády (pamatujete? - stejný stánek), tak jsem to zkusila s tou marmeládou (byla moc aromatická), tu jsem zkusila přebít klobásou (česnek!) a tu zase čokoládou (moc sladká!), pak jsem zkusila ještě pesto, až jsem skončila u barelu s vodou vypila dvě sklenky a šla si žaludek napravit whiskou. Podobnost se slepičkou je čistě náhodná, a ta si nesplácala žaludek.
Ale zase jsem při obracení panáka (no spíš trpaslíka) do sebe, spatřila nad sebou tohle - není to krása?


Strop byl opravdu nádherný a ani mnozí místní si ho nevšimli, dokud jsem ho nezačala fotografovat.

Kupónků zbývalo ještě dost, tak jsme se jali objevovat další chutě. Vína byla ze všech koutů světa, a obchodníci se snažila nás lapnout do svých sítí, tím, že vás nutili se upsat k pravidelnému odběru novinek, či stát se členem klubu dobrého vína. I tenhle se právě snaží - no nekupte to!


Nevím zda paní podlehla, ale obchodníci s alkoholem to tady nemají právě lehké - na trhu si můžete s sebou domů koupit sýr, čokoládu, klobásy, limonády, hořčice, všechno co hrdlo ráčí, jen alkohol ne. Za každé ochutnání se platilo kupónky (aby se ověřilo, že je vám více než 20) a místo lahve vytipovaného vína jste si domů odnesli kartičku s názvem a s cenou vína v Systembolagetu. Tam si pro ní musíte dojít.

A tohle je naše sbírka.

Povšimněte si prosím, že jsme vyzkoušeli Michalem Tučným proslavené Chateauneuf du Pape ("šatoné dy pap") a pak také pravé šampaňské, za které by po nás v Systembolagetu chtěli kolem 1000 SEK (cca 2 600Kč), takže toho už se zase hned tak nenaději.

Odcházeli jsme z trhu právě včas - z nově příchozích se tvořila fronta, dříve příchozí milovníci dobrého moku, co si zakoupili už pátou sadu kupónů, byli v náladě a hlučně protivní (i když ihned odváděni), venku trval krásný sluneční den. Šli jsme pomalu domů, otevřít si lahev dobrého českého vína a pojíst k tomu švédský sýr.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 signoraa signoraa | Web | 30. března 2012 v 16:26 | Reagovat

Jako bych tam byla s tebou, ovšem s jedinou výjimkou, já bych ústřice neochutnala. Ryby miluju, ale ostatní mořská havět' jde mimo mě. Já vlastně nejím ani kaviár, i když ten jsem ochutnala.
Kombinace sýra s marmeládou nemusí být až tak úplně divoká, sama dělám jednohubky, kdy na kostičku sýra dávám višeň či kuličku hroznového vína.
Z tvé reportáže je patrné, že akce byla více než zdařilá a já jen doufám, že kombinace chutí, které jsi absolvovala jsi v pohodě zvládla - já se u té pasáže chechtala nahlas. :-D
Strop na zámku je nádherný.

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. března 2012 v 16:32 | Reagovat

Strop vypadá jako kus škeble od ústřice...

3 helena helena | Web | 30. března 2012 v 16:48 | Reagovat

Mě chutná k sýru fíková hořčice,je to lahoda.Je dost drahá,ale stačí ji maličko,já mám ráda ostrou a s horským sýrem.Ten strop vypadá skutečně jak lastura.Na závěr české víno a švédský sýr......mńám...

4 helena helena | Web | 30. března 2012 v 16:48 | Reagovat

jsem ve spamu

5 Martin Martin | Web | 30. března 2012 v 17:40 | Reagovat

Ten strop mě opravdu zaujal, je opravdu jako kus ústřice nebo škeble :) Ono, už to tak bývá, že si člověk všimne něčeho co má až v moment, kdy se o to zajímají ostatní :)

6 Jarka Jarka | Web | 30. března 2012 v 17:50 | Reagovat

Nevím, nevím, jestli bych ústřici ochutnala, nelíbí se mi ta škeble ani její obsah, ale jestli budu mít někdy příležitost, vzpomenu si na tebe a na to, že ti chutnala. :-P Jinak to byla skvělá akce v krásném prostředí. :-)

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. března 2012 v 17:55 | Reagovat

Milá zlatá,
jak ráda bych tam byla
a ústřice ochutnala :-)

Vínečko také jasná věc
to nesmí chybět nakonec. :-)

8 Lisi Lisi | Web | 30. března 2012 v 18:37 | Reagovat

Určitě pěkný zážitek. Tak mě napadlo, jaký chleba mají ve Švédsku? Jestli něco jako ten náš nebo spíš něco měkčího.

9 VendyW VendyW | Web | 30. března 2012 v 19:50 | Reagovat

Teď nevím jestli jsi změnila pozadí, nebo se mě něco špatně načetlo...ale díky tomu jsem toho moc nepřečetla. Ale fotky jsou velmi lákavé, takže si ty všechny dobrůtky dokážu představit. Já jsem milovník vína, i destilárů, takže bych si určitě dala na ochutnání něco z toho...a pak by možná došlo i na ty ústřice :-D

10 VendyW VendyW | Web | 30. března 2012 v 19:52 | Reagovat

[9]: Jo už je to dobrý. No fíková marmeláda je opravdu vynikající, cera ji přivezla z Chorvatska. A s tím sýrem, to věřím. Prodává se jeden druh sendvičů na pumpách a to je s brie a fíky. To je žrádlo, mňam....ten fakt vyhledávám specielně.

11 Petra Petra | Web | 30. března 2012 v 19:53 | Reagovat

Příjemně strávený den - pěkné prostředí a ochutnávka dobrůtek, to jde moc pěkně k sobě:-). Pobavila jsi mě s tím přebíjením chutí po ústřici:-D

12 Vendy Vendy | Web | 30. března 2012 v 21:44 | Reagovat

Krásná fotka v místnosti - přímo minimalistická.
Příjemně strávený den, zdá se! Tvoje počínání při zahánění chuti ústřice mi připomnělo, kterak pejsek a kočička pekli dort. Asi by stačil opravdu kousek chleba, ale ten jak na potvoru zrovna nebyl... :-D
Toho sejra s fíkovou marmeládou bych taky ochutnala. Nemusí to být špatné, často jím sýr (eidam nebo hermelín)s jablkem. Taky se hodně dává s kuličkou hroznového vína, například... :-)

13 Blanka Blanka | Web | 30. března 2012 v 22:50 | Reagovat

tééééda,ochutnávat na zámek bych se vrhla ihned!!!!!
Já bych teda asi taky ochutnala tu ústřici,docela by mě lákalo,jak to vlastně chutná.No a manžel by se nechal nalákat na tu whisky...tu on móóóc rád :-D

14 bretislav bretislav | Web | 31. března 2012 v 9:02 | Reagovat

To chutnání by se určitě líbilo mojí ženě, já zase zklamu, když ústřice ani náhodou! Nějaké to kuponové pitíčko, to bych tam zkusil, hořčice a marmelády určitě! Do sítě by mě nelapili, zpátečnicky zpátky k orosenému půllitrovi bych se zase uchýlil. :-)

15 Ducii Ducii | Web | 31. března 2012 v 22:31 | Reagovat

Myslím, že je to príma nápad s těma kupónkama. A ten strop je nádherný.

16 Čerf Čerf | Web | 1. dubna 2012 v 0:34 | Reagovat

Vidím, že budu muset výherní víno vybírat přepečlivě :-)

17 Vendy Vendy | Web | 1. dubna 2012 v 14:36 | Reagovat

Ještě mě zaujalo, že se za ochutnávky platí.
Ale je to logické, i ochutnávkové suroviny něco stojí. Všimla jsem si, že některé firmy, co od nich objednávám olejem, mají i vzorky olejíčků a esencí za peníze... takže jsem zvědava, kdy se tento trend rozšíří i u nás. :-?  8-)

18 Naďa Naďa | Web | 2. dubna 2012 v 16:05 | Reagovat

Můj trochu pozdní příchod, ale nic mi neuteklo. Musí to být fantastický zážitek. Nikdy jsem ještě neochutnala ústřice, ani pravé šampaňské, a ráda bych to prubla.

19 Amelie Amelie | Web | 2. dubna 2012 v 20:43 | Reagovat

Moc hezký příspěvek, zase jsem se přiučila. Ale ty kombinace jídel...to nemusím.

20 pavel pavel | Web | 2. dubna 2012 v 21:25 | Reagovat

Ustřice jsme jedli denně v Bretani a mně taky chutnají. A bílý francouzský chleba k tomu pochoutka.
Co se týče marmelády, moje známá z Německa, ta ji servíruje se šunkou. :-(

21 Jarmila Jarmila | Web | 3. dubna 2012 v 12:28 | Reagovat

Pěkná reportáž a fotky (hlavně stropu). :-)
Pobavila jsem se, jak jsi přebíjela chuť ústřice. Po takovém kolotoči chutí by se mi asi udělalo zle. Pokud ne hned po té ústřici. Ryby jím, ale mořské potvory ani náhodou. Je to určitě dobré, ale nemusím zkusit všechno. :-D
Hlavně, že jsi měla tu odvahu všechno vyzkoušet. :-)

22 Jája Jája | Web | 4. dubna 2012 v 2:42 | Reagovat

Ó, to by se mi líbilo :), tedy mám na mysli tekutou část akce :))))). Janah, jako vždy skvělá reportáž a ještě skvělejší fotky, dík :))))).

23 š š | Web | 4. dubna 2012 v 16:07 | Reagovat

Tak to by se mi moc líbilo :) musel to být hezký zážitek. A pán u ústřic se asi pěkně usrkal ne? když kažedému naznačoval :)

24 Janah Janah | Web | 4. dubna 2012 v 22:35 | Reagovat

[1]: Kombinační desetiboj jsem kupodivu zvládla - myslím, že to zachránila ta whisky. ;-)

[3]: Fíková hořčice? To neznám, ale možná to k té marmeládě bude mít blízko ne? 8-O

[6]: No lákavě to, pravda, úplně nevypadá, ale chutná to skvěle :-P

[7]: Děkuji za vkusnou básnickou vsuvku :-)

[8]: O chlebu jsem psala už v nákupech - chleba je tu hlavně sladký :-!

[10]: Ó brie s fíky! :-P Znamenám si. ;-)

25 Janah Janah | Web | 4. dubna 2012 v 22:40 | Reagovat

[12]: No vidíš, na pejska a kočičku jsem nevzpomněla, asi proto že myš jsem na potření chuti nevyzkoušela :-D

[13]: Tak to by si naši manželé rozuměli ;-)

[14]: Tak to jediné tam nebylo - pivo. Ale marmelád a hořčic tam bylo na ochutnávání dost a dost.

[16]: S tím jsem počítala, proč myslíš, že jsem ten článek psala? ;-)  :-D

26 iva221 iva221 | Web | 5. dubna 2012 v 15:53 | Reagovat

Tak to byl tedy zážitek, nevím, jestli bych ústřici ochutnala, ale asi ano, zkusit se může skoro všechno. Ty jsi ochutnávala o sto šest, divím se, že to dopadlo s tvým žaludkem dobře, ale myslím, že to zachránila ta whiska. :-D

27 Ella Ella | Web | 6. dubna 2012 v 6:35 | Reagovat

Krasne straveny den nebo cast dne.Vsechno zni opravdu chutne za na ty ustrice jedine jak ja je snim jsou ugrilovane ale vsem ostatnim u nas chutnaji cerstve :-? asi jsem to ja. Strop je opravdu moc hezky. Take vam hned preji hezke proziti Velikonocnich svatku. :-D  ;-)

28 JiHei in Natura - Fotografie JiHei in Natura - Fotografie | Web | 6. dubna 2012 v 14:21 | Reagovat

Přečetla jsem zajímavé povídání, ale fotky si přijdu prohlídnout jindy, bo se nezobrazily. Měj se moc hezky a přeji krásné Velikonoce! :-)  :-)

29 Romi Romi | Web | 9. dubna 2012 v 15:07 | Reagovat

Já moc víno nemusím, ale věřím, že marmeláda se sýrem může být lahůdka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama