20 věcí co musíte znát, než se přestěhujete do Švédska I.

15. února 2012 v 16:44 | Janah
Tento seznam jsem objevila na stránkách The Local (švédské zprávy v angličtině) , ale já si z něj vypůjčím pouze jednotlivé nadpisy, a podělím se s vámi o své vlastní zkušenosti.

1.Začněte pracovat na své kávové toleranci

Ano, bez kávy se tu nekoná žádná akce - kávu vám nabídnou na bleším trhu, na aukci starožitností, na návštěvě, na výtvarném kroužku, a v práci se pravidelně koná "fika", což je taková odpolední svačinka, opět samozřejmě s kávou. Kávu tu všude vaří silnou, a po několika srdečních záchvatech jsem rezignovala na obyčejnou kávu a začala jsem v sebeobraně pít latte , nebo si kávu s mlékem míchám jedna ku jedné.
Švédskému kávomilectví také odpovídá nabídka různých kávovarů a mašinek na přípravu kafe, a také plné regály výborné mleté kávy nebo celých zrn v supermarketech. Rozpustné kafe, tolik oblíbené v Česku, tu nikdo nepije a nabídnout ho návštěvě by bylo téměř urážlivé.
Káva také patří k pravidelným lákadlům benzinových čerpadel, skoro bych řekla, že o tom, k jaké pumpě pojedou, se Švédi rozhodují dle kvality a šíře kávové nabídky.
Švédi jsou na druhém místě (za Finy) v počtu vypité kávy na osobu na světě, bude to patrně způsobeno i tím, že alkoholické nápoje tu nejsou běžně dostupné.

2.Vezměte si prosím číslo

Od lékaře, přes úřady, až po pult lahůdek v supermarketu, všude si musíte vzít číslo. Číslo si tu musíte brát všude, kde by potenciálně mohla vzniknout fronta, a následně pak dohady o pořadí v ní. Chcete reklamovat v Ikea? - Vemte si číslo. Chcete si koupit nějaký polotovar u pultu? - Vemte si číslo! Chcete si zařídit slevovou kartu v obchodě? - Správně, vezměte si číslo. Objednáte si jídlo v rychlém občerstvení? - Tady číslo naopak dostanete, po vyřízení objednávky vás číslem zavolají. Také proto doporučuji se nejdřív ve Švédštině naučit čísla, věřte mi, budete to potřebovat.

3.S angličtinou si vystačíte, ale...

S angličtinou si rozhodně vystačíte, pokud do Švédska pojedete na dovolenou nebo pokud tu máte strávit půl roku na stáži. Hlavně mladí si rádi angličtinu procvičí, ale se znalostí jazyků u starší generace raději nepočítejte, i když jistě existují výjimky. Chcete-li ve Švédsku bydlet, je nutná alespoň základní znalost už při vstupu do Švédska, mnoho věcí vám to usnadní a urychlí to i vaše případné studium na SFI (Swedish For Immigrants, švédština pro cizince). Od studentů SFI vím, že pokud začínáte zcela od začátku, jsou problémem studenti ze zemí, kde neumějí používat počítač, případně jsou i částečně negramotní - studium se jim přizpůsobí, a vám se pak zbytečně protáhne.

4. Nakupujte před 17. hodinou

No, některé obchody mají ve všední den i do šesti a nákupní centra dokonce až do sedmi, ale počítejte s tím, že tak půl hodiny před zavíračkou personál zneklidní, případně začne uklízet. Je pravda, že vás ani po uplynutí pracovní doby z obchodu nevykážou, ale úsměvy, co k vám vysílají, jsou křečovitější a chladnější úměrně době, kterou přes zavíračku přesáhnete. Když už jejich trpělivost pokoušíte příliš, nebo moc spěchají, zhasnou v obchodě světla, jak se nám jednou stalo (ale úsměv si podrželi).
V sobotu je většina obchodů v našem městě otevřena do čtyř hodin, v neděli je to ještě horší, obchody otevírají až ve dvanáct hodin a zavírají opět ve čtyři, některé už ve tři odpoledne.
Pravda je, že supermarkety mají otevřeno až do devíti (případně do desíti) večer, ale je to spíše výdobytek až posledních let.

5. Vymáčkněte si své jídlo z tuby

Švédi, patrně inspirováni výzkumy v oblasti vesmírné stravy, chtějí být o krok napřed a mnoho svého jídla uzavírají do tub, obdobných těm, co používáme na zubní pastu. V tubě tu koupíte kaviár, rybí pomazánky, rajský protlak, majonézu, hořčici, ale třeba i tavený sýr a nakládané (sekané) kyselé okurky. Nejspíš je to tak praktické, když si berete jídlo na loď či na výlet na kole.
Zatím ale ještě neobjevili naše kondenzované mléko nebo kakao v tubě, budu jim muset nějaké dovézt na ukázku, určitě to vzbudí nadšení.

Zatím jsem vám přiblížila prvních pět důležitých věcí, co musíte o životě Švédsku znát, pečlivě si je nastudujte, příště budeme pokračovat.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 15. února 2012 v 16:58 | Reagovat

Zajímavý článek. x) Hlavně to s těma číslama je dost zvláštní. Ale určitě je ve Švédsku hezky. Je fajn poznat, jak to mají jinde.

2 Siwa Siwa | Web | 15. února 2012 v 17:08 | Reagovat

Nehodlám sice jen do Švédska (zatím, kdoví, co se bude dít v následujících letech), ale je dobré to vědět. Moc zajímavý článek, rozhodně si pohlídám zbytek. :-D

3 VendyW VendyW | Web | 15. února 2012 v 17:10 | Reagovat

Pro mne a ještě spíš víc pro mého kamaráda kávomilce by bylo Švédsko zemí zaslíbenou. Nedokážu si sice představit okurky z tuby, ale všechno ostatní mi připadá docela praktické v tomto balení :-)

4 Adelaine Pierce Adelaine Pierce | Web | 15. února 2012 v 17:25 | Reagovat

Hah, dobré. Miluju takovéhle články ze života z jiných zemí. Každý má něco zlváštního. Zajímalo by mě, co píšou oni o Česku. :DDD

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 15. února 2012 v 18:06 | Reagovat

S jedničkou se naprosto ztotožňuji.

6 Jarka Jarka | Web | 15. února 2012 v 18:12 | Reagovat

Tak to nevím, co bych si ve Švédsku počala, protože jsem čajomil. Ta čísla se mi tak špatná nezdají, jestli opravdu fungují a nestojí se ve frontách, ale nákupy do 17.hodin se mi nelíbí, už jsme rozmazlení a naučili jsme se nakupovat víkend - nevíkend, svátek - nesvátek a Tesco má nonstop. ???  :-)

7 Babe Babe | Web | 15. února 2012 v 19:00 | Reagovat

no uvidim až si přečtu další článek :D

8 Vendy Vendy | Web | 15. února 2012 v 21:03 | Reagovat

Prima exkurze!
Švédsko je mi čím dál tím sympatičtější a nebýt velkých zim a málo světla, jsem tam cobydup.
S tou kávou jsi mě potěšila, protože taky patřím k milovníkům kávy, té normální, turecké, maximálně ještě překapávané - rozpustnou břéču piju pouze jako náhražku, abych do sebe nelila pořád jen turka. A to si dávám rozpustnou jen s mlékem a cukrem...
Čísla u nás používáme ve spořitelně a nějaký ten rok i na poště, aspoň té brněnské A taky na sociálce a zdravotní pojišťovně. Čísla nejsou vůbec marná, když nic jiného,  ušetříš si stání ve frontě a navíc ještě dohadování s nějakou drzunou, která se rozhodne vecpat před tebe. (A že jsem jich zažila!)
Čísla bych ocenila i u doktora.
S angličtinou bych asi neuspěla, umím celkem asi 50 slov a to je sakra málo.
Nakupování před koncem pracovní doby? Snažím se ttento fakt tolerovat i u nás, když vlítnu do našeho obchodu pět minut před uzavřením, tak se ještě omlouvám. I když vím, že bych nemusela, protože oficiální doba otevření je prostě oficiální. Ale to nenápadné uklízení před koncem je časté i u nás. I když, jak kde...
V tubě jsem  u nás našla hořčici a sardelovou pastu. A jinak kondenzované mléko a kakao, o kterém jsi psala. Dovézt jim pár kousků na ochutnávku není vůbec špatný nápad! Myslím, že se o ně potlučou...
Zlatíčko, to byl tuze pěkný článek. Ráda čtu o tom, jak to bývá v jiných zemích - ale ne oficiálně, spíš takovým pohledem normálního člověka. Ty upozorňuješ na zdánlivě normální věci, ale pro nás jsou ty věci třeba neobvyklé... 8-)

9 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 15. února 2012 v 23:21 | Reagovat

Zase jsi mě dostala!!! :-D Švédsko se mi začíná hodně líbit. Myslím, že začít ze švédčtinou by pro mne bylo rychlejší než dělat éééé v angličtině, protože byť ji mám od 5té třídy základní školy (což je sakra dávno...rok 89) vždy jsem došla jen ke 13lekci :D:D:D Kávu jako turka bohužel pít nemůžu,je mi po něm okamžitě zle...piju tedy rozpustnou, silnější s mlékem nebo "kapanou" ;-)

10 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 15. února 2012 v 23:22 | Reagovat

[9]: Zkrátka nááádherný článek a já ti za něj děkuji :D

11 Čerf Čerf | Web | 16. února 2012 v 0:09 | Reagovat

Díky, pilně studuji :-). Zatím to celkem jde, jen s tou kávou bude asi problém, neb jsem nekávomil (nebo kávonemil?).

12 cerna moora cerna moora | 16. února 2012 v 2:06 | Reagovat

super :)

13 Jája Jája | Web | 16. února 2012 v 19:24 | Reagovat

Janah, ty bys měla pracovat v nějakých mezinárodních diplomatických službách, tohle by se moc hodilo, jsi skvělá :))))))

14 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 16. února 2012 v 23:33 | Reagovat

Hm tak to bych se Švédy kamarádila, mám ráda dobré kafíčko :-)Ty čísla nemusí být na škodu, ovšem pokud se dodrží pořadí. :-)

15 bretislav bretislav | Web | 17. února 2012 v 9:36 | Reagovat

Adorable ! Mycket frestande ! Med kaffe och siffrorna jag var bra vän! ;-)  :-D
PS. Kdyby stáří nebylo prevít, už bych letěl! :-)

16 LuckaS LuckaS | E-mail | Web | 17. února 2012 v 14:53 | Reagovat

Velmi silná káva, pořadníky na cokoli, bez základu švédštiny do Švédska nelez, nakupovat přes den a nečistit si zuby krabí pomazánkou... připravena na další část kurzu ;-)

17 Janah Janah | Web | 17. února 2012 v 15:53 | Reagovat

[1]: To s těmi čísly nám dalo zabrat, kolikrát jsme i chvíli čekali, než jsme přišli na to, že musíme mít číslo :-D

[2]: Jeden nikdy neví ;-)

[3]: Taky jsem si říkala, že kafe z tuby je ještě nenapadlo :-D

[4]: O Česku toho moc nepíšou a na něco obdobného jsem ještě nenarazila.

[6]: Čaj tu naopak není nic moc :-!  A nakupování taky, ale člověk si zvykne na všechno, když musí.

18 Janah Janah | Web | 17. února 2012 v 15:54 | Reagovat

[7]: ? A co uvidíš? O_O  8-O

[8]: Naprosto vyčerpávající a skvělý komentář a děkuji za pochvalu :-)

19 vik vik | Web | 17. února 2012 v 16:20 | Reagovat

Ten první bod se mi velmi, ale velmi líbí :D

20 Jarmila Jarmila | Web | 19. února 2012 v 15:21 | Reagovat

Tady také v některých obchodech divně koukají půl hodiny před zavíračkou, honí člověka, jak vytírají, kolem regálů, popřípadě začínají některé zboží uklízet do mrazáků.
Na kafe by mě neužil, jsem jako Jaruška, mám ráda čaj.
Čísla jsou fajn zařízení. Tady by byla potřeba hlavně u doktora. Hodně se tam předbíhá.

21 Petra Petra | Web | 19. února 2012 v 17:38 | Reagovat

Dobrý článek, plno zajímavých informací:-). Ty obchody si pamatuju i u strejdy v Německu, že hodně drží ty různý svátky atd. a jsou otevřený podstatně míň, než u nás (třeba ty víkendy...). Kafe mám ráda, ale až posledních pár let, dřív jsem ho nepila vůbec. Turka bych asi nedala, jedině z kávovaru, příp. "nouzově" nescafé, ale s tím z kávovaru (nejlíp čerstvě mletým) se teda srovnat nedá...Ta čísla jsou fajn zvyk - i u nás v Ikea se berou u reklamací, různých těch informací...pak je ještě potkávám ve Spořitelně, na poště, pokud na ni jdu v Brně, v Tišnově je mají i na pracáku a nejpokrokovější jsou v nemocnici v Brně-Bohunicích na diabetologii, kde jsme si taky při kontrolách v těhotenství braly čísla a chodily k sestřičce na odběr i k paní doktorce po vyvolání čísla:-)

22 Ella Ella | Web | 20. února 2012 v 7:18 | Reagovat

Zase plno zajimavosti ,hodne veci je podobnych ale okurky z tuby to jsem nikdy neslysela ,ty jsou asi rozemlete? O_O  :-D

23 pavel pavel | Web | 20. února 2012 v 17:35 | Reagovat

Když to tak celé čtu, velká podobnost z Německem i co se týče silné kávy.
Ty poslední fotky co mám na blogu jsou staré týden, teď je už mírněji a sníh v Praze skoro zmizel. :-)

24 JiHei in Natura Fotografie JiHei in Natura Fotografie | Web | 20. února 2012 v 17:36 | Reagovat

Tak s kávou bych neměla problém. S angličtinou a celkově s jazyky ano. Čísla bych uvítala, na nákupy chodím včas a včas i odcházím a jídlo z tuby by mi myslím taky nevadilo... :-) ;-)

25 signoraa signoraa | Web | 22. února 2012 v 8:52 | Reagovat

Hned u prvního bodu jsem se zarazila. O kávě se říká, že má být jako láska - silná, horká a sladká. A já? Piju to, čemu se říká švestková voda, takže moje káva je slabá, vychladlá a navíc hořká. Asi bych to musela řešit podobně jako ty, ředit jí mlékem v poměru 1:1.
S čísly se setkávám zatím na poště a v bance. V cizině jsem už zaregistrovala čísla v obchodech u obslužných pultů. Asi by se mi čísla líbila u doktorů, štvou mě ti, kteří předbíhají.
S mou "evropštinou" bych ve Švédsku asi moc neuspěla.
Dost dobře chápu Švédy, že nemají rádi zákazníky, kteří chodí před zavíračkou. Také mě vytáčí lidi, kteří chodí k nám do servisu, když v kabátech zamykáme vchod.
Tuby na některé potraviny mi nevadí, ale okurky? Ty bych prosila vcelku. :-D

26 Jitka Jitka | E-mail | Web | 23. února 2012 v 10:50 | Reagovat

Zajímalo by mě, jestli vaříš švédské kuličky s omáčkou  a s brusinkami. Ráda bych měla originální recept. ;-)

27 Naďa Naďa | Web | 23. února 2012 v 17:47 | Reagovat

Tak já bych se ve Švédsku dle tohoto seznamu cítila jako ryba ve vodě, až na tu domluvu, tam tedy hodně plavu :-)

28 Janah Janah | Web | 23. února 2012 v 18:38 | Reagovat

[9]:[10]: Na základní domluvu by ti těch 13 lekcí stačilo ;-) A děkuji za pochvalu.

[11]: Já jsem jenom "kávonemyl" nebo kávounemyl? 8-O  :-D

[13]: Ó děkuji :-)

[14]: Pořadí se zde dodržuje bez pardonu

[15]: Stáří nestáří, poleť! ;-)  :-)

[16]: :-D Je vidět, že studuješ a výpisky máš v malíčku :-D

29 Janah Janah | Web | 23. února 2012 v 18:41 | Reagovat

[20]: To je pravda u doktora v ČR bych se číslům taky nebránila.

[21]: Tak koukám, že čísla se rozmáhají i u nás, ale myslím, že je to k dobru věci. ;-)

[22]: Okurky jsou takové rozemleté s malými kousky, dávám je do majolky, když si dělám tatarku :-P

[23]: To je fakt, Němci taky asi pijí víc kávu, než cokoli jiného, ale tady ji máme lepší. ;-)  :-)

30 Janah Janah | Web | 23. února 2012 v 18:45 | Reagovat

[24]: Třeba bys problém s jazyky neměla, jen si ještě nenašla ten svůj ;-) Od mládí jsem chodila na Němčinu, pak jsem se snažila o AJ, ale nic moc.Pak jsem se dostala k FJ a šlo to jak po másle, a to je mnohem těžší jazyk než AJ, ale prostě mi líp sednul.

[25]: Tak to jsem v ČR pila taky švestkovou vodu, ač jsem nevěděla, že se tomu tak říká. Tady piji překapávanou s mlékem nebo latte. :-P

31 Janah Janah | Web | 23. února 2012 v 18:49 | Reagovat

[26]: Ano vařím a v brzké době sem ten recept dám ;-)

[27]: Hlavně si musíš rozmyslet, jestli simmar nebo svimmar (viz můj článek Ošemetná slova ve Švédštině) ;-)  :-D

32 Jitka Jitka | E-mail | Web | 24. února 2012 v 6:37 | Reagovat

[31]:Tak už se těším. Na netu je receptů dost, ale myslím, že si to naše hospodyňky upravují po svém.Originál je originál. :-)

33 Jitka Jitka | E-mail | Web | 24. února 2012 v 6:40 | Reagovat

[32]:Jde hlavně o to koření, postup je asi stejný.Někdo dává osmaženou cibulku do masa, někdo až do omáčky.Někdo ji vůbec nesmaží a koření dává jak do sekané. :-D Pak tomu nemůžou říkat švédské kuličky. Já jsem je v IKEI nikdy nejedla, takže ty moje nemám s čím porovnat. :-)

34 Amelie Amelie | Web | 25. února 2012 v 11:21 | Reagovat

Kávu mám ráda, vypadá to, že bydlení ve Švédsku by mi nevadilo..jen zimu nemám ráda a jazyky nejsou mé hobby. Tak nic.

35 Janiss Janiss | Web | 26. února 2012 v 19:59 | Reagovat

ty tvé články jsou prostě výborný, krom toho že umím ehm nadávat švédsky, tak si beru z toho i různé rady, kdybych náhodou o5 někdy vyrazila do švédska :) díky ti:)

36 MirekČ MirekČ | Web | 1. března 2012 v 19:44 | Reagovat

Velmi poučné. Díky. Ale pochybuji, že tyto zásady kdy použiji. I když ... ;-)

37 š š | Web | 2. března 2012 v 16:07 | Reagovat

také mě chytla v Čechách tak populární éra švédských detektivek, a rozhodně jsem si všimla, že tam pořád pijí kávu, tak jsem ráda, že je to autentické :) pořadníky bych dost často také uvítala. A zavíračka v 17 hod? nu na to by Češi nikdy nepřistoupili - ti nakupují vždy a všude! těším se na další zásady :)

38 Mademoiselle Suzanne Mademoiselle Suzanne | E-mail | Web | 16. března 2012 v 18:34 | Reagovat

Velmi poučný švédský list!
Chystám se do Švédska jen na prázdniny, tak snad si vystačím s angličtinou nebo francouzštinou. Ti částečně negramotní studenti - odkud probůh jsou? ???

39 Liliana von der Heide Liliana von der Heide | Web | 25. dubna 2012 v 18:12 | Reagovat

Zajímavé, některé věci jsem vůbec nevěděla.

40 Babe Babe | Web | 15. května 2012 v 6:19 | Reagovat

[18]: no jesli se tam přestěhuju! :D

41 anonym anonym | 24. října 2013 v 13:02 | Reagovat

Kára do huby všechno je jedna velká lež :-D

42 kaja kaja | E-mail | 3. prosince 2014 v 19:25 | Reagovat

Díky moc Janah. :-D Za 2 roky se přestěhuji do Švédska do města Ekero. Moc se těším a s tímto textem si mi moc pomohla. 8-)  :-) :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama