Vaflový den

25. března 2010 v 20:13 | Janah |  Recepty
Není to zase až tak dávno, kdy jsem vám popisovala ve svém článku Tučný den
svátek spojený s pojídáním žemlí, a už jsem narazila na další, opět spojený s konzumací sladkého - dnes (25.března) Švédi slaví Vaflový den - Våffeldagen.

Zdá se, že Švédové k pojídání dobrůtek využívají každou příležitost, neboť tento den má zajímavý původ. Vznikl tak, že se původně slavil jako Zvěstování panny Marie, a s vaflemi neměl vůbec nic společného. Snad jen trochu název: Vårfrudagen (čti vórfrudágen), a to časem zmutovalo do zvukově podobného Våffeldagen (čti vófeldágen), a když už se tam ty vafle vloudily, tak je v tento den začali také jíst.

vafle
Je to velmi stará tradice, kterou většina Švédů ctí, ale prý asi 70% z nich neví vlastně proč. Vy to ovšem už víte, a abyste nezůstali pozadu ani s tou konzumací, můžete si vafle udělat hned teď podle švédského oblíbeného receptu:


Švédské vafle

4dl mouky (opět používají špaldovou, ale lze i normální polohrubou nebo směs celozrnné s polohrubou, jak je libo)
1lžičku prášku do pečiva
1lžičku soli
5dl mléka
2vejce
100g rozpuštěného másla

Všechny přísady řádně promícháme a přiměřené množství nalejeme do vaflovače. Pečeme do růžova. Nelekejte se toho, že těsto je tekutější, na vafle to má jen žádoucí vliv.

Pokud je chcete servírovat ve švédském stylu, tak nejoblíbenější jsou tu s jahodovým džemem a šlehačkou. Pánové prý dávají přednost šunce se sýrem a s lžičkou kysané smetany.

Vafle ve vaflovači
Tak vám přeji hezký vaflový den.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | 25. března 2010 v 20:31 | Reagovat

Já můžu jak se šunkou tak s tím džemem.

2 JiHei JiHei | Web | 25. března 2010 v 21:57 | Reagovat

Mňam :-)  ;-)

3 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 25. března 2010 v 22:16 | Reagovat

O_OJanah vy si tam teda mlsáte :-(.Já bych si dala tu i tu :-D

4 Čerf Čerf | E-mail | Web | 25. března 2010 v 22:19 | Reagovat

Protože nemám vaflovač, vaflovačku ani vaflárium, nezbývá mi než si namazat džem na plátek šunky a samotnou vaflovou hmotu ponechám na své rozjitřené fantazii. Zdravím do dalekého vaflového království.

5 Vlasta Vlasta | Web | 25. března 2010 v 22:31 | Reagovat

Vafle miluju, a tvůj recept ze špaldové mouky určitě vyzkouším. Ještě musím zareagovat na tvůj komentář u mě ohledně motýla. Lýkovec je na jaře na motýly úplný magnet to mě nepřekvapuje, ale před dvěma týdny, když ještě všude leželo spousta sněhu a odpoledne vylezlo sluníčko, viděla jsem motýla létat nad zasněženou loukou a to byl tedy naprostý přírodní úkaz, pokoušela jsem se ho vyfotit na mobil, ale nic z toho nebylo 8-O

6 helena-b helena-b | Web | 25. března 2010 v 22:35 | Reagovat

Právě jsi mi připomněla, že se mi ve špajzu práší na vaflovač a že už jsem ho dlouho  nepoužívala a že by se to mohlo napravit a že asi tvůj recept vyzkouším. ;-)  :-D

7 Jája Jája | Web | 25. března 2010 v 23:55 | Reagovat

Zvěstování a vafle... to by jeden nevěřil :-D :-D

8 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 26. března 2010 v 6:49 | Reagovat

No vidíš, já vafle doma nikdy nedělala a kupované mi moc nechutnají. Občas po nich pokukuji v cukrárně, ale tam mají asi taky erární...
Děkuji za recept, konečně vím, jak se doma dělají, vypadá to pěkně, ale dala bych se pozvat od někoho, kdo to má už v ruce, samotné by se mi to asi nepovedlo napoprvé...

9 Romi Romi | Web | 26. března 2010 v 7:53 | Reagovat

Já jsem je ještě nejedla, ale děkuji za receptík:)

10 Jarka Jarka | Web | 26. března 2010 v 8:06 | Reagovat

Vaflovač doma nemáme, ale udělalas mi chutě! Já bych určitě zvolila veriantu sladkou se šlehačkou. Ti Švédové jsou pěkní mlsouni, napřed žemle a teď vafle a všechno pěkně slaďoučké. :-P Asi tam u vás na severu, je potřeba řádně doplňovat energii. ;-)  :-D

11 š š | Web | 26. března 2010 v 9:21 | Reagovat

je neuvěřitelné, že od panny Marie přešli (určitě elegantně)k vaflím - holt vývoj je vývoj :)

12 Lawiane Lawiane | Web | 26. března 2010 v 17:07 | Reagovat

Kdo by nectil takovou tradici, když jde o dobrůtky. Jinak s těma Dánama máš pravdu, moc je za skandinávce taky nepovažuju, ale pořád 100x lepří než nějací Francouzi atd. :-! Ale anglicky mluvili dost dobře, uplně nás převálcovali :D

13 dajusska dajusska | Web | 26. března 2010 v 18:09 | Reagovat

Vafle miluje muj synek.mohu se optat, proč máš švédské listy jako název blogu? Jestli to má nějakouspojitosts něčím, nebo tak.Moc chválím, jsem ráda, že máš takovýprima blog. Já se učím Norštinu. ...

14 Blanka Blanka | Web | 26. března 2010 v 19:59 | Reagovat

Vafle si občas doma děláme.My je máme nejraději s marmeládou,obložené ovocem,zastříknuté šlehačkou a polité čokoládou.To je dobrotka :-D

15 Janah Janah | 26. března 2010 v 20:46 | Reagovat

[4]: Ještě existují vaflová železa, takové formičky s držátkem ;-) Ale vafle bez nějaké té pomůcky dobře neuděláš :-(

[5]: Škoda, že se to s tím mobilem nepovedlo, je asi moc pomalý... :-?

[6]: Tak šup, šup, otřít prach a vaflovat :-D

16 Janah Janah | 26. března 2010 v 20:49 | Reagovat

[7]: Taky mě to dostalo, nejdřív jsem usuzovala na chybný (můj)překlad, ale je to tak :-)

[8]: To klidně můžeš zkusit, je to hrozně jednoduché, vůbec se toho nemusíš bát ;-)

[10]: Při tom množství sladkostí co spořádají se divím, že nemají všichni cukrovku 8-O

17 LuckaS LuckaS | E-mail | Web | 26. března 2010 v 21:42 | Reagovat

Přiznám se, že si nejsem jistá, zda jsem někdy vafle ochutnala. Ale vzpomínám si na anketu v loňském aprílovém čísle našeho školního časopisu - Už jsi někdy ochutnal vafle? Vedle obvyklých možností ano/ne jsme nabízeli ještě "jsem vaflofil" a "co je to vafle?" :-)

18 Iva Iva | Web | 27. března 2010 v 19:56 | Reagovat

Vafle máme rádi, ale zkusím je podle tvého receptu. Vypadá to náramně dobře.

19 Janah Janah | Web | 27. března 2010 v 23:28 | Reagovat

[11]: Taky jsem koukala O_O :-)

[12]: Lawiane, a měli přízvuk? A co máš proti Frantíkům? :-)

[13]: Nic zvláštního za názvem blogu nehledej, bydlím ve Švédsku, píšu o Švédsku. A listy mi hezky znělo(inspirace od Čapka) ;-)

[14]: Téda, vy jste gurmáni (v pravém významu toho slova) :-P :-D

[17]: Až zase budeš V LBC, tak to budem muset napravit - mám vaflovač i tam ;-)

[18]: Zkus jsou trochu jiné než jsem dělala doposud. :-P

20 Jitka Jitka | Web | 28. března 2010 v 16:03 | Reagovat

Hned bych si dala vafličku, ale bohužel. Týden jím jen bílkoviny. :-(

21 pavel pavel | Web | 28. března 2010 v 23:21 | Reagovat

je vidět že jsou mlsouni :-)
tady v Německu jsou spíš na buřty... jaký národ, takový jídlo :-(

22 Jarmila Jarmila | Web | 28. března 2010 v 23:29 | Reagovat

To jsem, dokud jsem mohla, nikdy nejedla a teď už nemůžu.
Letos to bude s kopřivama bída.
Díky za komentáře. :-)
Hezký příští týden.

23 Janah Janah | 28. března 2010 v 23:48 | Reagovat

[20]: Tak to si budeš muset dát do vaflovače řízek :-D

[22]: Děkuju za návštěvu. Tak vtom aspoň nejsem sama - bez kopřiv ;-)

24 Kittanya Kittanya | Web | 29. března 2010 v 0:00 | Reagovat

Jéééééééééééééééé!!! Já mám hlááád!!!
Už zas... Zítra bude opožděný waflový den!!!

25 bumblebee bumblebee | Web | 29. března 2010 v 20:27 | Reagovat

no to my si doma děláme taky výtečné ("české") wafle a jsem s nima spokojená;)

26 Iva Iva | Web | 30. března 2010 v 9:30 | Reagovat

Ptáš se na zrníčka z krepáku, takže se vezme obdélníček cca 2xlo cm /na délce nezáleží/ a pevně svine, přiloží se další jiné barvy a svine na první a konec se zalepí. Vznikne taková tyčka, která se po zaschnutí stříhá šikmo na zrníčka.

27 michal michal | Web | 30. března 2010 v 14:01 | Reagovat

hezkej dess :-)

28 Ducii Ducii | Web | 31. března 2010 v 11:11 | Reagovat

Hned bych si dala. Mňam.

29 Macin Macin | Web | 31. března 2010 v 12:30 | Reagovat

Nějak si ten život musíme osladit a vafle jsou bezva dobrota. :-)

30 Edwardův brácha Edwardův brácha | Web | 31. března 2010 v 13:13 | Reagovat

Dobré odpoledne, pane Janahu, moc jsem si na těchto vaflích pochutnal. Za ušima jsem se olizoval! Nu jen to považte. Děkuji za tento recept, vafle jím již počtvrté a stále nemám dost!

31 Jojo Jojo | Web | 31. března 2010 v 14:31 | Reagovat

Jé, to vypadá dobře... :-)

32 Jarka Jarka | Web | 31. března 2010 v 15:06 | Reagovat

Janah, má Švédsko oproti Česku časový posun? Jsem pitomec, když se takle ptám, viď. Začala jsem o tom přemýšlet až když jsi konstatovala, že se na blogu míjíme! [:tired:]  8-O  :-D

33 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 31. března 2010 v 15:48 | Reagovat

Janah co ty a velikonoce?Myslím tím Švédské? :-)

34 Lawiane Lawiane | Web | 31. března 2010 v 22:02 | Reagovat

jo změnila jsem design,ale asi ho brzo změním zas- je moc světlý a neseverský :-D

35 Janah Janah | Web | 31. března 2010 v 23:31 | Reagovat

[30]: Možná až dojíš pátou, tak zjistíš, že nejsem pán ;-)  :-D
[32]:Ne, nemá. Má stejné pásmo a stejně blbý letní čas. Posunutá jsem jen já. :-D
[33]: Ve výrobě ;-)
[34]: Právě proto jsem byla mimo, tím neseverským stylem :-)

36 Madla Madla | Web | 6. dubna 2010 v 14:27 | Reagovat

To jsou krásné svátky, jsem pro zavést je i k nám do Čech :-) Aspoň bych měla omluvu pro to, že manžela neustále ukecávám právě ke koupi vaflovačky. :-D Vafle mám moc ráda s kysanou smetanou, čokoládou a borůvkami. Mňam!

37 Jája Jája | Web | 7. dubna 2010 v 23:07 | Reagovat

[36]: Ježiši s kyselou smetanou, čokoládou a borůvkami, to ať mi paní Madla nedělá... dostala jsem ukrutnou chuť a potřebu :-D

38 korales korales | Web | 4. února 2011 v 14:47 | Reagovat

Delší dobu uvažuji o koupi vaflovače, ale vafle co kupuji u Hrušky taky nejsou špatné. Nevíte někdo jaký je nejlepší typ vaflovače?

39 Janah Janah | Web | 25. března 2011 v 11:37 | Reagovat

[38]: Vaflovač je v podstatě dost jednoduchý, zatím nevím o žádném, který by byl nevyhuvující. Při výběru nejvíc záleží na stavu tvé peněženky. ;-)

40 linda vavrova linda vavrova | 11. prosince 2011 v 9:59 | Reagovat

co mate to vadny 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama