Tučný den

16. února 2010 v 23:11 | Janah |  Recepty
Dnes se ve Švédsku slaví Fettisdagen, tedy mastný, tlustý den. Jeho oslava připadá každý rok na jiný den, protože se slaví 40 dní před Velikonocemi.

Hlavní na této oslavě je jídlo, přesněji řečeno žemle, proto se taky někdy tomuto svátku říká Žemlový den. A že to není žemle jen tak nějaká, dokazuje i tento obrázek.


Do těsta na žemle se přidává kardamom, v každé žemli naleznete marcipánové srdce a na něm hromadu té nejlepší šlehačky (minimálně 40% tuku). Mňam!

Dříve se prý žemle pekly trochu hutnější a neplnily se, ale položily se do misky, zalily horkým mlékem a posypaly cukrem a skořicí. Celé téhle laskomině se říkalo Horká zeď a mnoho starších Švédů jí dodnes dává přednost.

Žemlím holdoval také samotný král Adolf Fredrik, a to tak vydatně, že v podstatě na jejich nadužívání zemřel. Tomu říkám sladká smrt.

Normálně švédským koláčům a sladkostem odolávám, ale žemlím nikoliv. Abyste věděli o čem mluvím, přidávám i jeden žemlový recept.

Semlor - Špaldové žemle

50g droždí
3dl vody
8dl špaldové mouky jemně mleté (nebo 7dl jemně mleté a 1dl hrubé)
75g másla
3lžíce medu nebo kukuřičného sirupu
1lžička drceného kardamomu
1 vejce na potření
cca 100g marcipánu na náplň
cca 2dl šlehačky ( doporučuji min. 40% tuku)


Do trošky vlažné vody vmícháme droždí s kouskem medu a necháme vzejít. Smíchejte ostatní ingredience, máslo před použitím rozpustíme a v něm rozmícháme i med. Přidáme kvásek a zpracujeme těsto, které necháme asi 30 minut kynout.

Předehřejte troubu na 250°C, z těsta tvarujte malé žemle (koule) a položte je na plech vyložený pečícím paírem. Necháme znovu asi 30 minut kynout, poté potřeme žemle vyšlehaným vejcem . Troubu stáhneme na 225°C a vložíme do ní žemle. Pečeme asi 10 minut, nebo dokud nedostau zlatavou barvu. Necháme vychladit.

Z vychladlých žemlí odřízneme vršek (čepičku) a vnitřek mírně smáčkneme, pak do žemle vložíme kousek marcipánu (je dobré ho předtím promíchat s kapkou tekuté šlehačky nebo třeba i rumu, aby byl vláčnější) a navrch bohatě ozdobíme šlehačkou. Nekažte šlehačku ztužovačem, pokud použijete tu s vyšším obsahen tuku, vydrží vám našlehaná velice dlouho. Nahoru na šlehačku jemně položíme skrojek žemle a lehce pocukrujeme práškovým cukrem.

Je to syté, ale móoooc dobré. Myslím, že lásku krále Adolfa Fredrika pochopíte už po prvním soustu.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 17. února 2010 v 0:36 | Reagovat

věřím ti, český chleba je český chleba, ale stejně bys mi mohla prozradit jak ho jíš, nebo jak jsi ho v Čechách jedla  :-D

2 pavel pavel | Web | 17. února 2010 v 1:11 | Reagovat

něco jako "české" jídlo semlbába, tedy žemlovka, až na to že tam jsou místo marcipánu jablka... a šlehačku si k tomu dávám taky    :-D

3 Tomáš تماش Kelar  کلر Tomáš تماش Kelar کلر | Web | 17. února 2010 v 5:05 | Reagovat

Za svou výhodu považuju, že si "tučný den" dělám kdy mě napadne. Takže skoro pořád...  :-D Jen se místo žemlí cpu jinými dobrotami

4 Miru Miru | Web | 17. února 2010 v 5:43 | Reagovat

Tedy, tomu říkám lahůdka, a to tu dobrotu jen vidím.. :-)

5 LuckaS LuckaS | E-mail | Web | 17. února 2010 v 7:20 | Reagovat

Vypadá to neodolatelně!! Škoda že nejsem chobotnička, to bych jen přejela prstem po obrazovce a bylo by :D

6 Jarka Jarka | Web | 17. února 2010 v 9:25 | Reagovat

Janah, to musí být móc velká dobrůtka, Fredrikovi se fakt nedivím! Jak se vlastně jí, krájí se sousta, nebo na tu načančanou žemli lze otevřít pusu a kousnout si? Asi pak má člověk šlehačku a cukr až za ušima, ale klidně bych rizkovala i to!! :-P  :D

7 š š | Web | 17. února 2010 v 10:20 | Reagovat

jen naprázdno jsem polkla, jak jsem na to dostala chuť! miluju tyto chutné zvyky :)

8 Jarmila Jarmila | Web | 17. února 2010 v 10:25 | Reagovat

Janah, to musí být dobrota. Bohužel, taky jsem jen polkla, protože to nesmím jíst. Doufám, že ty jsi si Tučný den užila. :-)

9 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 17. února 2010 v 13:57 | Reagovat

Vypadá to moc lákavě, bude to sice kalorická bomba, ale jednou za čas - proč ne?

10 Blanka Blanka | 17. února 2010 v 19:30 | Reagovat

Teda,vypadá to fakt bombasticky a jistě je to kalorická bomba,ale moc ráda bych aspoň jednu žemličku ochutnala.S tím marcipánem to musí být moc dobré.Jo,taky bych brala jeden tlustý den :-D

11 martyny baby x) martyny baby x) | Web | 17. února 2010 v 20:12 | Reagovat

Mňam, škoda jenom, že to tady nejde koupit :-) Ale zas je to dobrej plán na víkend, bude se píct :D

12 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. února 2010 v 22:32 | Reagovat

Jako TlusŤjoch to musím ocenit ...

13 MirekČ MirekČ | Web | 17. února 2010 v 22:44 | Reagovat

Mňam. Krásné české slovo, že? :-D

14 Janah Janah | Web | 18. února 2010 v 0:03 | Reagovat

[3]: Tomáši, si nemysli, tyhle žemle by ti určitě chutnaly :-)

15 Janah Janah | Web | 18. února 2010 v 0:04 | Reagovat

[6]: Jaruš, já vždycky odklopím to víčko a sním ho zvlášť, ale šlehačce za ušima se neubráníš.  :-D

16 Janah Janah | Web | 18. února 2010 v 0:05 | Reagovat

[8]: Jarmilo, užila, ještě ani teď nemám moc hlad - jsem se nacpala do zásoby.  :-P

17 Janah Janah | Web | 18. února 2010 v 0:06 | Reagovat

[10]: Blani, tlustý den doporučuji. :-P

18 Janah Janah | Web | 18. února 2010 v 0:07 | Reagovat

[11]: Stojí to za to.  ;-)  :-P

19 Janah Janah | Web | 18. února 2010 v 0:08 | Reagovat

[12]: Tlusťjochu, vždyť je to vlastně tvůj svátek!  :-D  8-)

20 Romi Romi | Web | 18. února 2010 v 7:51 | Reagovat

Přeji hezký den, mě to na první pohled připomíná velkou koblihu, ale pak je vidět, že je to prostě pečivo. Ale vypadá to báječně a  klidně bych ochutnala:)

21 pavel pavel | Web | 18. února 2010 v 10:14 | Reagovat
22 Lucka Lucka | Web | 18. února 2010 v 12:31 | Reagovat

Stahuji. Vyzkouším. Poreferuji.  ;-)

23 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 18. února 2010 v 20:00 | Reagovat

[15]:Ješkovi voči Janah nepopisuj jak to jíš!!!Už na dálku polykám.A žemlovku tady Pavel vzpomíná jů kdo to má vydržet.

24 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 18. února 2010 v 20:02 | Reagovat

Zdravím moc a tak už jdu asi aspoň kousek něčeho uždibnout.Ale ta houska ježiš to je lahodné i pro oko.

25 Janah Janah | Web | 18. února 2010 v 21:57 | Reagovat

[22]: Jsem zvědavá, co tomu řekneš.  ;-)

26 Jája Jája | Web | 18. února 2010 v 22:18 | Reagovat

Ufff.... ó... jé... no teda  ;-)

27 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 18. února 2010 v 23:03 | Reagovat

[19]: ... a navíc jsem rok 2010 vyhlásil rokem čekulády ...

28 kittanya kittanya | Web | 19. února 2010 v 0:54 | Reagovat

To by se mělo zavést i u nás.. Když byl ve středu půst pro křesťany, pproč by nemohl být tučný den pro ty ostatní?
Škoda, že nemáme na koleji troubu, krom jednoho... Janiny recepty stojí za to odzkoušet jak sa patří :-D

29 Hospodynka Hospodynka | Web | 19. února 2010 v 12:24 | Reagovat

Moje tchyně zas na Popeleční středu obědvá koblihy, tak jsem holt smažila dětem koblihy  :-D

30 Suri Suri | Web | 19. února 2010 v 14:27 | Reagovat

Jooo tak tam by se mi líbilo, hlavně v ten den tedy :))))

31 Janah Janah | Web | 19. února 2010 v 14:29 | Reagovat

[28]: Souhlas, aspoň by na ty ostatní víc zbylo  :-D

32 Janah Janah | Web | 19. února 2010 v 14:30 | Reagovat

[29]: To by taky nemuselo být špatné  :-P  ;-)

33 Luboš Krutina Luboš Krutina | 19. února 2010 v 16:36 | Reagovat

Parádní tradice...

34 Anna Anna | Web | 20. února 2010 v 11:08 | Reagovat

To musí být jako zakousnout se do obláčku... Mňáááám :-D Kam se hrabou ty ztvrdlý větrníky z místního tesca.

35 Marie Marie | 20. února 2010 v 19:18 | Reagovat

Mě to příde jak náš pořádný veliký větrník.Mnam,mnam.

36 Išiko Išiko | 20. února 2010 v 19:29 | Reagovat

Hamikypapiky :-P
Ach, 40% šlehačka hmmmmmm
Taky jsme měli na Popeleční středu koblížky, kolega přivezl z Polska "ťastečka" (byly polévané cukrovým sirupem) :-x  :D

37 Šárka Šárka | Web | 20. února 2010 v 19:47 | Reagovat

No to vypadá lahodně, mňaaam :-)

38 Vlasta Vlasta | Web | 20. února 2010 v 20:40 | Reagovat

Špaldová mouka je moje oblíbená, určitě neodolám atyhle žemle vyzkouším  :-P

39 Jarka Jarka | Web | 20. února 2010 v 20:52 | Reagovat

Přišla jsem se podívat, jestli to tady není všechno zapadané sněhem, ale vidím, že je vše vpořádku. Přeji ti Janah hezký zimní a k tomu sobotní večer. :-D

40 Marie Marie | Web | 21. února 2010 v 9:59 | Reagovat

Mňam, to jsem se s Honzíkem oblízla už při pohledu na ně.  :-D

41 pavel pavel | Web | 21. února 2010 v 11:51 | Reagovat

a kdy bude ve Švédsku svátek kdy se hojně jí ryby?  :-D

42 pavel pavel | Web | 21. února 2010 v 21:52 | Reagovat

dal jsem si aspoň čokoládu...
odpověď najdeš u mne, ahoj  :-D

43 Ľudmila Gregušová Ľudmila Gregušová | Web | 22. února 2010 v 12:30 | Reagovat

veľmi zaujímavý recept! vďaka zaň

44 Jitka Jitka | Web | 22. února 2010 v 15:32 | Reagovat

Škoda že takový svátek u nás nemáme, ale vlasně my baštíme tučná jídla celý rok :-D recept na žemle už jsem si uložila. Brzy ho vyzkouším. ;-)

45 Iva Iva | Web | 13. března 2010 v 13:42 | Reagovat

Nějak mi tenhle slaký článek unikl, vypadá to náramně. Recept si ukládám a určitě vyzkouším.

46 Ducii Ducii | Web | 14. března 2010 v 16:49 | Reagovat

Hned bych si dala......mňam

47 Nebožka Nebožka | Web | 9. ledna 2011 v 11:00 | Reagovat

Hmm, vypadá to nádherně. Asi se jednou překonám, udělám si tučný den a třeba přiberu a nebudu vypadat tak neživeně:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama