Jak upéct Lucčiny kočky (Lussekatter)

12. prosince 2009 v 22:47 | Janah |  Recepty
Ať se v této době podívám na jakýkoliv blog, všude tam na mne vyskočí pečení. Kam se podívám, tam cukroví, koláč nebo buchta. Tak jsem se rozhodla, že nezůstanu pozadu, a také vám nějaké ty recepty nadělím.

Zítra se ve Švédsku slaví Lucie. Vím, že ji taky máme v kalendáři, ale tady je to svátek srovnatelný asi s naším Mikulášem. Pokud se chcete dozvědět víc, podívejte se na můj loňský článek o sv.Lucii (a nejen o ní) nebo si počkejte na pondělí na fotky z letošní oslavy.

Ke každému správnému svátku patří i nějaké typické jídlo a sv. Lucii to jsou Lucčiny kočky (Lussekatter).

Tady je na ně recept:

Lussekatter


Rozpis na cca 30ks

50g droždí, 150g másla nebo margarínu, 5dl mléka, 250g netučného tvarohu, 1/2 lžč soli, 2dl cukru, 1g šafránu, 1 vejce+ vejce na potření,1a 1/2dl rozinek, 16 -17 dl mouky(hladké nebo polohrubé, tady to nedělí)

Rozdrobte droždí do misky, v kastrůlku rozehřejte máslo, zalijte mlékem, počkejte až teplota dosáhne 37°C, (v originále píší - dokud nedosáhne teploty prstů, tedy 37°C)

Do misky s droždím nalejte trochu mléka s máslem a nechte odpočívat.

Mezitím vložte do hnětací mísy tvaroh, sůl, cukr a šafrán, promíchejte spolu s vejcem a většinou rozinek. Zalijte zbytkem mléka s máslem, opět promíchejte.

Přidejte kvásek a většinu mouky (část použijte na pomoučnění válu). Mouku přidávejte postupně. Zpracovávejte tak dlouho dokud nebude těsto hladké a vláčné a nebude se lepit na mísu (v originále - dokud se nepustí stěny mísy).

Posypte těsto troškou mouky a přikryjte utěrkou a vyčkejte dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45-60min.

Zpracovávejte těsto ještě chvíli v míse, a poté ho vyklopte na pomoučněný vál. Ještě chvíli těsto prohněťte na vále, pak z něj vyválejte válec, který rozdělíte na 30 stejných dílů.Vytvořte z těsta zatočená "S" nebo "8"(viz obrázek) pozn. u nás se tak někdy tvarují velikonoční jidáše. Na začátek a konec vložte po rozince.

Položte na vymaštěný plech nebo použijte pečící papír.Přikryjte utěrkou, nechte opět kynout asi 30-40 min do zdvojnásobení objemu.

Potřete vejcem.(v orig. poštětcujte, pokartáčujte vejcem) a pečte v troubě rozehřáté na 200-225°C po dobu asi 15-20 min.

Nechte dobře vychladnout.


Smaklig måltid! (Dobrou chuť!)






 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 zberba zberba | Web | 12. prosince 2009 v 22:56 | Reagovat

mnam

2 June June | Web | 12. prosince 2009 v 23:20 | Reagovat

Jsi šikovná, vypadá to ňuméézně *slintá*

A nebylo to až tak hrozný xD. Spíš bych řekla chudák foťák, ten humus co v tom plaval xD.. doufám, že ty fotky nejsou tak příšerný ...

3 jj jj | Web | 13. prosince 2009 v 1:06 | Reagovat

No ano, přesně, jako jidáše... a chuťově?

4 pavel pavel | Web | 13. prosince 2009 v 1:19 | Reagovat

vypadají hezky... nesváděj mne, mám zeleninový týden   :-)
u mne pečení nenajdeš a to nejen proto, že jsem chlap... naše rodina nepodléhá davovému šílenství, u nás se neslaví vánoční svátky jako žranice :-D
nakupujeme v normálních obchodech, protože je beztak už všechno na Zemi víceméně zamořené :-(
ale svátek Lucie, znám ho, si hezky užijte  :-)

5 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 13. prosince 2009 v 9:52 | Reagovat

To vypadá moc moc lákavě.

6 Marie Marie | Web | 13. prosince 2009 v 10:28 | Reagovat

Janah, přečetla jsem si Tvůj článek z loňska a jsem nadšená. Takováta oslava sv. Lucky musí být okouzlující. Škoda, že se k vám na tento svátek asi nikdy nepodívám, ale těším se na zítřejší fotoreportáž. Moc Ti přeji, aby jsi si dnešní svátek světěl užila.  :-)

7 LuckaS LuckaS | E-mail | Web | 13. prosince 2009 v 10:35 | Reagovat

Vypadají skvěle, asi se na ně vrhnu někdy s babičkou :-)

8 Miky Miky | Web | 13. prosince 2009 v 11:09 | Reagovat

Taky jsem se koukal na ty Lucky z loňska - nádhera! Když vidím jak se to ve Švédsku slaví ve velkém ,napadá mě jestli oni ti švédové nakonec tu tradici (u nás dnes už zaniklou) k nám  nepřinesli v době třicetileté války. Ale to je otázka pro historika. ;-) :-)

9 Vlasta Vlasta | Web | 13. prosince 2009 v 16:43 | Reagovat

Parádní recept, kynuté těsto s tvarohem jsem ještě nedělala, určitě tuhle dobrotu někdy vyzkouším. Přeju krásný nedělní večer  :-)

10 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 13. prosince 2009 v 16:58 | Reagovat

To nutně musím ozkoušet ...

11 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 13. prosince 2009 v 17:01 | Reagovat

i když název zní tak, že by ochránci zvířat sveřepě zavyli spolu se šakaly u vily.

12 Blanka Blanka | Web | 13. prosince 2009 v 18:20 | Reagovat

Vypadá to krásně :-D

13 fukcarinka fukcarinka | Web | 13. prosince 2009 v 21:58 | Reagovat

Janah znovu jsem zkontrolovala kolik tvarohu a je to jasné,zkusím.Ale teď ne až tak v únoru :-).Teď by bylo sladkostí moc i když místo vánočky..nó teď nevím..  ;-)

14 Janah Janah | Web | 13. prosince 2009 v 23:39 | Reagovat

[3]: TO JJ ChuŤově je to dost zajímavé, díky tomu šafránu, chce to vyzkoušet. ;-)

15 LuckaS LuckaS | E-mail | Web | 13. prosince 2009 v 23:41 | Reagovat

Moc děkuju :-) Těším se na zprávu ze švédských oslav!

16 Janah Janah | Web | 13. prosince 2009 v 23:43 | Reagovat

[8]: TO MIKY Taky Švédům tvrdím, že si od nás odnesli víc než zlato, ale neradi to slyší. :-D Ale myslím, že oslavy Lucie nejspíš ne, protože to probíhá trochu jinak, a dřív se slavila Lucie po celé Evropě. ;-)  8-)

17 Janah Janah | Web | 13. prosince 2009 v 23:47 | Reagovat

[11]: TO TLUSŤJOCH Prostě u toho nesmíš ty kočky tahat za ocas, to není v receptu!(ani šakaly) :-D  ;-)

18 Janah Janah | Web | 13. prosince 2009 v 23:49 | Reagovat

[13]: TO FUKCARINKA Já asi letos vánočky právě mít nebudu, jen tyhle kočičí ocásky. :-)

19 pavel pavel | Web | 13. prosince 2009 v 23:57 | Reagovat

tady se kontroluje taky, ale stejně čas od času vyplyne na světlo boží nějaký podvod... v novinách nedávno psali, že kdyby měli kontrolovat všechno, tak by museli zvýšit personál o 100% a na to nejsou finanční prostředky... takže jen namátkově... a napsaná země původu často  nesouhlasí... nejlépe pěstovat na zahradě a tu máme u tchána, ale nemůže člověk všechno, jinak by nic jiného nedělal   :-D

20 MirekČ MirekČ | 14. prosince 2009 v 7:57 | Reagovat

Také by to mohly být Mopsí ocásky, neboli Lussepuk... :-D  :-D  :-D

21 Jarka Jarka | Web | 14. prosince 2009 v 9:13 | Reagovat

Hned jak jsem uviděla fotku s tvým pečivem, řekla jsem si - to přece znám! O kousek dál jsem se dočetla, že tvary připomínají naše velikonoční jidáše a ty někdy peče mamka. Toto švédské pečivo s tvarohem bude pěkně vláčné a moc dobré! :-D

22 pavel pavel | Web | 14. prosince 2009 v 10:11 | Reagovat

v tom máš pravdu, že si Švédové víc potrpí na tradiční a přírodní materiály včetně bio potravin  :-)

23 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 14. prosince 2009 v 11:19 | Reagovat

to je jednoduché a jak krásně to vypadá!!!

Děkuji a tip!

24 Romi Romi | Web | 14. prosince 2009 v 12:19 | Reagovat

Vypadají obravdu báječně a kdoví zda si je někdy neuděláme:)

25 Lipetka Lipetka | Web | 14. prosince 2009 v 12:25 | Reagovat

To jsou fakt naše Jídášky :-)

26 Madla Madla | Web | 14. prosince 2009 v 14:52 | Reagovat

No to vypadá úžasně a kvůli šafránu je to i krásně žlutoučké. To musím opravdu vyzkoušet. Ale až po Vánočích, teď už jsem trošku přeslazená.
Jinak jsem ráda, že jsem na tento zajímavý blog natrefila, Švédsko mám moc ráda.

27 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. prosince 2009 v 17:48 | Reagovat

Tak flašky už dorazily na můj blog :
http://tlustjoch.blog.cz/0912/p70
a srdečně tě zdraví, byť k tomuto pečivu se asi hrubě nehodí ...

28 pavel pavel | Web | 14. prosince 2009 v 21:53 | Reagovat

právě jsem byl na odchodu, když jsi psala... jsem z Prahy a jedu tam před Silvestrem  :-)

29 Janah Janah | Web | 15. prosince 2009 v 0:40 | Reagovat

[20]: To MIREKČ No ty abys zase něco nevymyslel  :-D

30 Janah Janah | Web | 15. prosince 2009 v 0:42 | Reagovat

[26]: TO MADLA Jsem ráda, že jsi přišla, z tvého čerpám recepty. ;-)

31 Janah Janah | Web | 15. prosince 2009 v 0:44 | Reagovat

[27]: TO TLUSŤJOCH To máš pravdu, ale s takovým (zde hojně rozšířeným) kaviárem či uzeným lososem...   :-P  ;-)

32 Kittanya Kittanya | Web | 17. prosince 2009 v 8:47 | Reagovat

Tak přece jen mi jeden článek ušel.. No al edohnala jsem to... Takže hned zkusím, jakpřijedu domů, to těsto je mi nějako povědomé, takže nebude problém, akorát si odpustím rozinky. Ty vždycky s bráškou vyždibujem:-D.

33 tuutiki tuutiki | E-mail | 18. ledna 2010 v 21:24 | Reagovat

Tak jsem je včera upekla. I když je po sv. Lucii. Jsou opravdu moc dobré. Kdo doposud váhal, ať se do nich pustí. Na svatou Lucii letos je pak upeče najisto. Prosím tě, jakou konzistenci má švédsky tvaroh? Použila jsem klasický český v kostce. A těsto si řeklo ještě o dva deci mouky navíc. V Belgii jsem měla také problém koupit potraviny, na jaké jsme v Čechách zvyklí. Napr. mouku, zakysanou smetanu a ten tvaroh. A jaký šafrán používáš? Já práškový, v bruselské arabské čtvrti je docela levný. Jo, a můžeme se těšit i na další, řekněme velikonoční recept ze Švédska?

34 Janah Janah | Web | 24. ledna 2010 v 21:26 | Reagovat

[33]: TO TUUTIKI Tvaroh je tu asi trošku sušší, než náš vaničkový, je lepší nechat ten náš vykapat. Šafrán jsem také použila práškový, nemusí se máčet. Nějaké recepty určitě ještě přidám. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama